Opmaak verlichtingsplan

Om te kiezen welke verlichting waar komt en welk soort lamp of armatuur je zal gebruiken moet je zicht hebben op de totale verlichting in een ruimte. Om deze te bekomen maak je een lichtplan op.

Wat staat er allemaal in een lichtplan?

Een lichtplan is niet meer dan een plattegrond met een overzicht van alle lichtpunten die je in je woning of appartement zal installeren. De moeilijkheid van een lichtplan is echter het goed inschatten van het benodigde licht ( lichtsterkte ) en soorten verlichting. Enkele voorbeelden van aandachtspunten tijdens de opmaak van het plan:

  • welke taken worden op een plaats uitgevoerd;
  • waar wens je sfeerverlichting;
  • wat is de benodigde lichtsterkte van een bepaalde lichtpunt;
  • welk soort armatuur of verlichting neem je (één lamp, meerdere spots, lichtbalk, … )
Lichtplan laten opmaken? Klik hier

Let er wel op dat sommige plaatsen meerdere functies kunnen hebben. Een eettafel in de living bijvoorbeeld kan overdag gebruikt worden om huiswerk te maken en ‘s avonds om een romantisch etentje te serveren. Een slaapkamer heeft standaard niet veel licht nodig tenzij je deze ruimte eens grondig wenst te reinigen of kleren uit de kast moet kiezen. Daarom is het echt raadzaam om je lichtplan samen met je bouwpartner ( architect, elektricien, aannemer, … ) of lichtleverancier op te stellen.

Opmaak verlichtingsplan

Hoe ga je te werk bij het opstellen van je lichtplan

Bij het opstellen van je lichtplan kan je 5 verschillende stappen uitstippelen.

  1. maak een goede en waarheidsgetrouwe plattegrond
    Essentiële stap in je lichtplan is een goede plattegrond. Zorg dat alle afmeting perfect kloppen en dat je reeds een goed zicht hebt op de indeling van de verschillende ruimtes. Hou in je achterhoofd rekening met verschillende indelingen die mogelijk zijn.
  2. kies je basisverlichting ( functionele verlichting )
    Elke ruimte heeft licht nodig om ze te gebruiken volgens haar functie. Dit is de basisverlichting van een ruimte. Functionele verlichting heeft nood aan weinig lichtpunten die de volledige ruimte of een groot deel ervan kunnen dekken. Kijk bij de functionele verlichting of dat je bepaalde functies kan samensmelten. Zo kan je bijvoorbeeld werken met een dimmer of één lichtpunt waar je slechts 1 van de 2 lampen kan aanklikken.
  3. kies de sfeerverlichting
    Eens de basisverlichting in orde is, start je met de sfeerverlichting. Dit zijn accenten dat je wenst te leggen in je interieur. Enkele typische soorten sfeerverlichting zijn: verlichting voor een schilderij, hoekverlichting om te lezen / leeslamp, lichtbalk met led boven het raam, vloerverlichting, noodverlichting of nachtverlichting. ( bijvoorbeeld aan de treden van je trap ) Reeds nadenken over sfeerverlichting is niet eenvoudig maar héél belangrijk. Deze sfeerverlichting heeft namelijk steeds een aansluitpunt nodig.
  4. welke armaturen en soorten verlichting/lamp ga je installeren
    Belangrijk is ook hoe je verlichting er zal uitzien en wat de benodigde sterke is van elk lichtpunt. Met deze informatie kan je dan gericht de gewenste soort verlichting gaan kopen. Aangezien dit eerder een technisch punt is, kun je hier samen met je bouwpartner of leverancier naar de beste oplossing zoeken. De armaturen kies je zelf volgens beschikbaarheid en eigen smaak.
  5. zoek de beste aansluitingspunten en bediening
    Je hebt je verlichting nu volledig uitgestippeld. Nu is het enkel nog kijken hoe je elk lichtpunt wenst aan te sluiten. Verwerkt in de muur of vloer, laag stopcontact, stekker met meerdere aansluitpunten, verplaatsbaar, … Hier kan je best beroep doen op een ervaren elektricien want die kan inschatten wat technisch mogelijk is.
Lichtplan laten opmaken? Klik hier

Gratis software voor een lichtplan

Tegenwoordig hoef je geen pen, papier en meetlat meer te hanteren om een goed lichtplan uit te werken. Integendeel, een digitaal lichtplan opmaken met speciale software is vlotter aan te passen en kan je vlot doorsturen naar je bouwpartner, elektricien of leverancier. Deze software wordt je zelfs gratis ter beschikking gesteld door verschillende leveranciers. Je kan bijvoorbeeld de software gebruiken van DIAlux of van een doe-het-zelfzaak.

Belangrijk als je software voor je lichtplan wenst te gebruiken, is dat:

  • invoeren van een grondplan vlot verloopt
  • je verschillende soorten lichtpunten kan inlassen
  • je uiteindelijke plan kan exporteren en mailen (best in pdf formaat)

Let er ook op dat je geen software installeert voor professioneel gebruik want dan zal je al vlug verloren lopen in de vele functies en bibliotheken.

TIP: gebruik enkel betrouwbare sites om te voorkomen dat je virussen of malware installeert samen met de gewenste software voor je lichtplan.

Verlichting en EPB energieprestatieregelgeving

Op dit moment is het ingeven van je lichtplan niet verplicht om je e-peil van 50 of lager te bereiken. Dit is wel al het feit voor scholen, kantoren en industriegebouwen. Het is echter in jouw eigen voordeel om reeds rekening te houden met het verbruik van je verlichting want het jaarlijks verbruik van verlichting kan aardig oplopen.

Wat kan je doen om energie te besparen op je lichtplan?

Is je energieplan zo goed als afgewerkt en heb je zicht op de inplanning van de verschillende lichtpunten dan is het tijd om een versnelling hoger te schakelen en je lichtplan te toetsen op energieverbruik. Ga hiervoor samen met je leverancier of bouwpartner rond de tafel zitten en kijk alle lichtpunten na. Vooral verlichtingspunten die veel gebruikt zullen worden of die een volledige dag aanstaan, kijk je best na. Sfeerverlichting in je living dat 4 uur per dag elektriciteit verbruikt is belangrijker dan een lamp in de kelder of tuinhok dat sporadisch brand.

Prijs opmaak verlichtingsplan

Soort werk Prijs Offerte
Opmaak verlichtingsplan Op aanvraag Offerte

Bespaar hier op uw elektriciteitswerken

Elektricien nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte