Automatische poort plaatsen & herstellen

Het plaatsen van een tuinpoort of tuinhek beschermt je woning en tuin tegen ongewenst bezoek. Poortautomatisatie zoals de elektrische hekopener zorgt ervoor dat je de poorten en hekkens automatisch kan openen. Ben je van plan om een nieuwe automatische poort & hekopeners te plaatsen, te vervangen of te laten herstellen: ontdek de soorten, prijs, tips & advies.

Waarom een poort of hek automatiseren?

In tegenstelling tot de sectionale garagepoort blijft een tuinhek regelmatig voor lange tijd openstaan. Als je dan ‘s avonds de poort wenst te sluiten, ontbreekt meestal de moed om nog jas en schoenen aan te trekken om de kou te trotseren. Omgekeerd kan ook natuurlijk: de poort is nog gesloten als je vroeg wenst buiten of binnen te rijden met je wagen. In beide gevallen is een automatische poort de oplossing.

Bediening elektrische tuinpoort

Standaard wordt een automatische poort geplaatst met één of meerdere handzenders. Deze handzenders kan je dan in je wagen of woning leggen om de poort te openen of te sluiten.

TIP: let goed op het radiografisch bereik van je afstandsbediening. Neem ook voldoende speling want soms zitten er obstakels zoals muren tussen de afstandsbediening en het hekken.

Naast de typische handzenders heb je nu ook apps of software waardoor je het hek of poort kan openen met je smartphone of tablet.

Als laatste optie kan je ook kiezen voor een toegangscontrole aan je automatisch hek. Deze toegangscontrole kan een codeslot of scanner zijn. Je kan met deze vaste plaatsing de poort niet vanop afstand openen. Krijg je veel bezoek, ook al ben je niet thuis? Combineer dan beide bedieningen. Vraag bij de offerteaanvraag aan je installateur of elektricien of deze combinatie mogelijk is.

Automatische poort combineren met parlofoon of videofoon

Heb je een huisdier, dan blijft je hek of poort waarschijnlijk dicht. Hier is het aangewezen om je elektrische poort te combineren met een parlofoon of videofoon. Zo kan je eerst luisteren wie zich aan je poort aanbiedt en dan pas beslissen of je de poort al dan niet opent.

Offerte installatie / herstellen poortautomatisatie? Klik hier

Welke manier van openen kies je: schuifpoorten of draaipoorten

Er zijn twee methodes op de markt om je poort of hekken te openen en sluiten: met een cirkelbeweging of met een schuifbeweging.

Poorten met een draaibeweging bestaan meestal uit twee afzonderlijke stukken die je tuin of oprit indraaien. Dit is de klassieke manier en vooral gebruikt bij poorten of hekkens die niet zo breed zijn of veel hoogteverschil hebben tussen het begin en midden. Ze noemen ze ook wel vleugelhekkens of vleugelpoorten.

Horizontaal schuivende poorten worden meestal gekozen bij poorten die een grote breedte hebben. Ze bestaan uit één stuk en steunen onderaan op een rail. Om die reden zie je deze veel bij bedrijven en KMO’s ( er dienen namelijk bestelwagens of zelfs vrachtwagens door te kunnen ). Nadeel van deze methode is dat ze veel plaats innemen langs je tuinafsluiting. Ze noemen deze hekkens / poorten ook wel schuifhekkens of schuifpoorten.

Smeedijzeren tuinpoort met poortautomatisatie

Smeedijzeren tuinpoort met poortautomatisatie

Welke materialen voor de poort of hekken

Tegenwoordig kan je vrij kiezen tussen materialen zoals smeedijzer, metaal of hout. De keuze van het materiaal hangt vooral samen met het ontwerp van je poort en minder met de sterkte want in alle materialen kan je robuuste en kwalitatieve keuzes maken. Elk materiaal heeft haar specifiek onderhoud nodig, zelfs smeedijzeren hekken.

Wens je de tuin of het bedrijfsterrein volledig af te sluiten, kies dan best voor een volle poort in hout of een metalen hekken dat afgewerkt is met een ijzeren gaas. Bij deze laatste optie krijg je op die manier wel nog het open, luchtig gevoel.

Offerte installatie / herstellen poortautomatisatie? Klik hier

Poort laten plaatsen: let op de afmetingen

Wanneer je een automatische poort of hekken laat plaatsen door je elektricien, let dan vooral op de nodige afmetingen. Sommige leveranciers hebben beperkingen wat de maximum breedte betreft. Meestal is dit 4 meter. Bij de montage heeft de installateur wel wat speling om kleine verschillen op te lossen. Geef bij je offerteaanvraag dus sowieso de gewenste afmetingen mee.

Hoeveel kost een elektrische poort of hekken?

De prijs van een automatische poort of de installatie van een automatisch tuinhekken is afhankelijk van verschillende factoren zoals:

  • gekozen materiaal
  • standaard afmetingen of maatwerk
  • montage en installatie

Gemiddeld kan je stellen dat een automatische draaipoort +/- €2.000 kost en een automatische schuifpoort ongeveer +/- € 3.000. In deze prijs poort is de montage inbegrepen.

TIP: vraag aan de installateur om je bestaande poort of hekken mee te nemen als je deze niet meer wenst te houden. Dit spaart je een moeilijke trip naar het containerpark uit.

Bestaande poorten of hekken automatiseren: installeer een hekopener

Net zoals het achteraf automatiseren van garagepoorten, plaats je bij bestaande hekken een elektrische motor die ervoor zorgt dat je de poort vanop afstand kan bedienen. De werking is echter licht anders. Bij een hekken zal je één of twee openers laten plaatsen door je elektricien welke de poort open trekken of dicht duwen. Er wordt met andere woorden geen rail gebruikt zoals bij een poort. Bij de aankoop van een opener kijk je vooral naar de maximale last die de motor aankan. De motor moet immers voldoende sterk zijn om je poort te openen. Deze sterkte noemen ze de maximum trekkracht. Een smeedijzeren poort kan namelijk al gauw 500 kg wegen.

Prijs automatische poorten en hekkens

Soort werk Prijs Offerte
Nieuwe automatische tuinpoort installeren Op aanvraag Offerte
Elektriciteit / motor automatische tuinpoort herstellen
Op aanvraag Offerte
Poortautomatisatie plaatsen Op aanvraag Offerte

Bespaar hier op uw elektriciteitswerken

Elektricien nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte