Afgekeurde installaties (AREI)

Op verschillende momenten wordt je elektrische installatie gekeurd door de overheid. Als je elektrische installatie afgekeurd wordt krijg je geen gelijkvormigheidsverslag. Wat je dan te doen staat, lees je in dit artikel.

Wat en wanneer keurt men een elektrische installatie?

Je komt alle details over het bekomen van een gelijkvormigheidsattest te weten in ons artikel over het keuren van je elektrische installatie. Maar hier toch even kort een samenvatting:

Wanneer keurt men je installatie?

Offerte elektriciteit herkeuren? Klik hier

Wat keurt men van je elektrische installatie?

 • het eendraadsschema en het positieschema;
 • de aansluiting en EAN-code;
 • plaatsing van lichtpunten en stopcontacten;
 • differentieelschakelaars en aarding

Lees hier alles over de keuring van je elektrische installatie

Afgekeurde elektrische installatie

Afgekeurde elektrische installatie

Mijn elektrische installatie is afgekeurd: Wat nu?

Je hebt bezoek gekregen van een controleur en je verslag ontvangen maar deze was niet goed, je genoot van een negatief keuringsverslag. Vervolgens ontvang je dus geen gelijkvormigheidsattest. Op dat moment is het belangrijk om te weten wat je volgende stappen kunnen zijn:

Elektrische installatie afgekeurd bij verkoop woning / appartement

Koop of verkoop je een woning/appartement en is de elektrische installatie niet AREI goedgekeurd ( negatief keuringsverslag ) dan is de verkoper niet verplicht om de installatie in orde te brengen. Als koper heb je dan volgende opties:

 • afzien van de koop; ( is dit belangrijk, laat dit dan in de compromis opnemen )
 • samen met de verkoper de kosten voor de herstellingen inschatten en deze aftrekken van de verkoopprijs. Je laat dan best een schatting opmaken door een ervaren elektricien; ( dit kan via een offerte )
 • zelf de elektrische installatie in orde maken binnen de 18 maand
TIP: Koper? Vraag het keuringsverslag op voorhand bij het kopen van een huis of appartement.
Offerte elektriciteit herkeuren? Klik hier

Elektrische installatie afgekeurd bij verzwaring of uitbreiding

Als je een bestaande installatie wenst uit te breiden of verzwaren door bijvoorbeeld zonnepanelen te installeren dan kan het gebeuren dat deze elektrische installatie niet AREI goedgekeurd geraakt. Als dit het geval is, heb je slechts 12 maanden de tijd om je elektrische installatie in orde te brengen. 12 maand ( 1 jaar ) lijkt lang maar aarzel niet en vraag vandaag nog offertes op bij verschillende elektriciens want de tijdspanne tussen offerteaanvraag en herkeuring kan oplopen tot wel 6 maand. Dit ligt niet aan de elektricien die traag werkt maar wel aan:

 • sommige elektriciens wensen de elektrische installatie eerst te zien om de werken en dus ook kosten te kunnen inschatten alvorens een offerte op te maken;
 • je wenst alle offertes grondig te vergelijken;
 • er is een kleine wachttijd tot de elektriciteitswerken kunnen starten;
 • er dient een nieuwe afspraak geregeld te worden met de bevoegde instantie voor keuringen
TIP: stuur bij je offerte steeds het keuringsattest mee, zo kan de elektricien direct zien wat de gebreken van de elektrische installatie zijn. Vermeld ook of je nog andere zaken wenst die niet vermeld zijn op het keuringsverslag.

Elektrische installatie ouder dan 25 jaar is afgekeurd

Er is geen enkele controle op oude elektrische installaties en of deze wel of niet AREI goedgekeurd zijn. Waarom is de keuring van een 25 jaar oude elektrische installatie dan belangrijk? Simpelweg omdat bij een eventuele brand het risico loopt dat de verzekeringsmaatschappij zich terugtrekt en jou voor een deel laat opdraaien voor de herstelkosten aan de woning na de brand.

In het ergste geval is de brand afkomstig door de elektrische installatie zelf en kan het gebeuren dat de verzekering zich volledig terugtrekt uit jouw schadegeval.

TIP: Als je niet 100% op de hoogte bent van elektrische werken, werk dan steeds met een ervaren elektricien.

Prijs keuring elektriciteit

Soort werk Prijs Offerte
Keuring installatie + documenten Op aanvraag Offerte

Bespaar hier op uw elektriciteitswerken

Elektricien nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte