Toegangscontrole plaatsen

Toegangscontrole met kaartlezer

Toegangscontrole voor bedrijven vanzelfsprekend. De toegang tot je woning beheren en beperken biedt vandaag ook veel mogelijkheden. Tips en een overzicht van de soorten toegangscontrole zetten je al aardig op weg om veilig te wonen.

Toegangscontrole voor particuliere woningen

Toegangscontrole is eigenlijk net hetzelfde als de sleutels en sloten die we reeds eeuwen gebruiken. Het stipuleert eerder het moderne gebruik van soorten toegangscontroles die de toegang tot kamers of de volledige woning beperkt. Met andere woorden: toegangscontrole houdt ongewenste personen buiten je woning en appartement.

Offerte poortautomatisatie nodig? Klik hier

Zachte toegangscontrole van je woning: geluid en licht

We denken soms ten onrechte dat er grootse werken nodig zijn om de toegang tot je woning te beheren. De toegang tot je huis kan echter ook met enkele eenvoudige ingrepen beheerd worden:

 • tuinverlichting met infraroodsensor
 • verklikker / geluid wanneer een iemand jouw eigendom betreedt
 • geluid wanneer iemand jouw ramen opent
 • ...

Natuurlijk beperken bovenstaande voorbeelden de toegang tot je woning niet maar dienen ze eerder om af te schrikken of jou op de hoogte te brengen van een bezoeker. Hieronder sommen we enkele soorten toegangscontroles die effectief de toegang beperken of registreren.

Codeslot of cijferslot voor particuliere gebouwen

Het gebruik van een codeslot / cijferslot bij toegangscontrole is reeds goed ingeburgerd door haar eenvoudige installatie en bediening. Je hebt tenslotte geen enkel item nodig ( kaart, badge, sleutel… ) om de woning binnen te komen. Door middel van een geheime code wordt de deur / poort geopend.

Irisscan & vingerscan

Nog een stap verder dan het plaatsen van een codeslot is het gebruik van de biometrie van het lichaam zoals het oog of de vinger. Biometrische identificatie heeft als grote voordeel dat de toegangscontrole sterk gepersonaliseerd is. De vingerscanner of irisscanner zorgt voor een 100% feilloze identificatie. Bang voor de werking hoeven we niet meer te zijn. Onze smartphones hebben reeds enkele jaren een biometrische identificatie die feilloos werkt in gelijk welke weersomstandigheiden.

Toegangscontrole met een kaartlezer of badge

Een kaartlezer en badge als toegangscontrole kennen we vooral van bij het betreden van hotelkamers. Groot voordeel van deze kaartlezers en badges is dat ze:

 • vrij inwisselbaar zijn;
 • eenvoudig te programmeren;
 • activeren en deactiveren zijn;
 • in grote oplages beschikbaar zijn ( denk aan een vakantiehuis voor een volledige familie )
Offerte toegangscontrole nodig? Klik hier

Parlofoon en videofoon: interne toegangscontrole voor particuliere gebouwen

Het beperken van de toegang tot je huis kun je ook van binnenuit doen. Door middel van een parlofoon luister je eerst wie zich aanbiedt voor je deur of zelfs voor je tuin/oprit, daarna kies je zelf of je de persoon, eventueel met voertuig, binnenlaat of net niet. Wens je nog meer controle dan kan je kiezen voor een videofoon. Een videofoon is een parlofoon met beelden en video. Een beter overzicht kan je niet wensen.

Toegangscontrole voor bedrijven

Elk bedrijf gebruikt reeds één of andere vorm van toegangscontrole. In de oudste zin van het woord zullen dit sleutels en sloten zijn. Maar wat zijn de beste en nieuwste soorten toegangscontrole voor een bedrijf, kantoor of magazijn? We sommen ze op en geven ook enkele tips.

Wat is het verschil tussen toegangscontrole voor een bedrijf en een particulier?

Het grootste verschil tussen toegangscontrole voor bedrijven en particulieren is dat men niet enkel de toegang van een gebouw wenst te beveiligen of te beperken maar ook deze van verschillende ruimtes binnen dit gebouw. Typische ruimtes zoals een serverroom, opslagruimtes, bureau’s, vergaderzalen,... kunnen een afzonderlijke toegangscontrole vereisen.

Toegangscontrole via een cijferslot of codeslot voor bedrijven

De eenvoudigste en goedkoopste oplossing voor het beperken van toegang tot een gebouw of ruimte is het gebruik van een codeslot. Het codeslot wordt ingesteld en enkel personen die toegang mogen hebben, krijgen een code. Het voordeel is dat niemand een persoonlijk item zoals een badge bij zich moet hebben. Nadeel is dat deze personen alweer een extra code dienen te onthouden. Ervaring leert dat deze personen de code vlug ergens achterlaten ( op hun mobiele telefoon, bureau… ) alsook de code doorgeven aan andere werknemers. De nieuwste codesloten kunnen verschillende codes aan en registreren eveneens welke code op welk moment gebruikt werd. Typische plaatsen om een codeslot te gebruiken zijn: deuren die toegang verlenen tot het bedrijf deuren die toegang geven tot een ruimte of zaal de ingang tot de bedrijfsterreinen ( slagbomen, hekken... ) opslagplaatsen ( gevaarlijke stoffen, goederen, kades… )

Toegangscontrole met een kaartlezer of badge

In grote bedrijven is een badge én badgelezer / kaartlezer reeds meerdere decennia een degelijke oplossing om de toegangscontrole te beheren van het gebouw en bijbehorende ruimtes. Door het dalen van de kost van de installatie en onderhoud is deze oplossing de laatste jaren ook bereikbaar voor KMO’s en zelfstandigen met personeel zoals een bakkerij, architecten, mediabureau...

De badges of kaarten kunnen in grote oplage aangekocht worden voor een kleine prijs en worden ter plaatse in het bedrijf toegekend aan een persoon. Het is onder meer mogelijk:

 • kaarten/badges te activeren/deactiveren
 • verschillende ruimtes beschikbaar te maken
 • toegang in tijd te beperken.
 • de badge/kaart te bedrukken en personaliseren met bedrijfslogo, tekst, informatie…
 • ...

Nadeel is ook hier de inwisselbaarheid tussen personeelsleden. Al dient gezegd te worden dat met kaarten of badges dit veel minder voorkomt dan bij codes. Grootste probleem is het vergeten of verliezen van de kaarten/badges.

Biometrische identificatie als toegangscontrole: vingerafdruk of irisscan

Het gebruiken van een vingerafdruk of het scannen van de iris is al lang geen verre toekomstdroom meer. Onze smartphones gebruiken vingerafdrukken al enkele jaren en ook de systemen voor toegangscontrole hebben biometrische identificatie omarmt als veiligste toepassing.

De voordelen van een vingerscan of irisscan zijn onder andere:

 • geen kans op vergeten of verliezen
 • unieke toegang per persoon vastleggen
 • onbeperkte mogelijkheden per scanner
 • geen kost voor aanmaak van kaarten, badges, sleutels...
 • codes dienen niet meer aangepast te worden

Het nadeel van scanners met biometrische identificatie zoals een vingerafdruk of irrisscan is dat deze dienen geprogrammeerd te worden. Dit is een proces dat meestal maar op één locatie binnen het bedrijf kan gebeuren en tijdrovend is. Hulp van jobstudenten of tijdelijke werkkrachten (interimarbeiders) kan hierbij aangewezen zijn. Nog een nadeel kan zijn dat men onmogelijk een irrisscan of vingerafdruk kan vragen aan een bezoekende klant noch aan een leverancier die een levering afwerkt.

Offerte toegangscontrole nodig? Klik hier

Momenteel wordt een biometrische toegangscontrole vooral gebruikt om alarmsystemen te beheren of voor het aansturen van bedrijfsspecifieke apparaten zoals een server of sluis. Ook ruimtes die toegankelijk zijn voor een select publiek krijgen vaak een biometrische toegangscontrole.

Koppeling van de toegangscontrole: beveiligingssysteem - tijdsregistratie / prikklok

Indien je opteert voor een nieuwe toegangscontrole voor je bedrijf, kies dan ook onmiddellijk voor een systeem van toegangscontrole dat een koppeling kan maken met bestaande software binnen je bedrijf, of op zijn minst klaar is om deze koppeling in de toekomst te maken. Meest gebruikte software of systemen waar men toegangscontrole aan koppelt zijn:

Prijs plaatsing toegangscontrole

Soort werk Prijs Offerte
Codeslot plaatsen / vervangen / herstellen Op aanvraag Offerte
Kaartlezer plaatsen / vervangen / herstellen Op aanvraag Offerte
Irisscan / vingerscan plaatsen / vervangen / herstellen Op aanvraag Offerte
Tijdsregistratie plaatsen / vervangen / herstellen Op aanvraag Offerte
Parlofonie plaatsen / vervangen / herstellen Op aanvraag Offerte

Bespaar hier op uw elektriciteitswerken

Elektricien nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte