Installatie datanetwerken voor bedrijven

Installatie bedrijfsnetwerk

Het aanleggen van een vast of draadloze datanetwerk in een bedrijf is een belangrijke taak en vereist de nodige kennis en expertise. Het datanetwerk is de ruggengraat van alle digitale communicatie in het bedrijf en is tevens verantwoordelijk voor efficiëntie en productiviteit. Het is dan ook essentieel om de installatie van het datanetwerk aan een ervaren elektricien over te laten.

Soorten bedrijfsnetwerken

Installatie LAN-netwerk

Bedrijven maken gebruik van verschillende soorten netwerken om de communicatie tussen medewerkers te vereenvoudigen en efficiënter te maken. Het ene type netwerk is geschikt voor kleine bedrijven, terwijl het andere juist geschikt is voor grote bedrijven. Het bekendste type netwerk is het Lokale Netwerk (LAN), dat alleen is bedoeld voor een kleine geografische regio, zoals een kantoorpand. Dit type netwerk is ideaal voor kleine bedrijven en maakt het mogelijk om eenvoudig bestanden en printers te delen.

Installatie WAN-netwerk

Voor grotere bedrijven die over verschillende locaties beschikken, is een Wide Area Network (WAN) geschikter. Dit type netwerk koppelt meerdere LAN's aan elkaar en stelt medewerkers in staat om op afstand toegang te krijgen tot het netwerk. Hiermee wordt dure infrastructuur bespaard en wordt de samenwerking tussen medewerkers in verschillende locaties gemakkelijker gemaakt.

Installatie SAN-netwerk

Naast deze bekende netwerken zijn er ook specifieke netwerken voor bijvoorbeeld communicatie tussen servers en opslagmedia, zoals Storage Area Networks (SAN's). Daarnaast is het internet een openbaar netwerk dat door bedrijven wordt gebruikt om internetsites en -toepassingen te hosten en te gebruiken als communicatiemiddel.

Netwerkbeveiliging

Tot slot worden cybercriminaliteit en de opkomst van Internet of Things alsmaar belangrijker voor bedrijven en daarom is een goed beveiligingsplan van essentieel belang. Bedrijven gebruiken onder andere firewalls, antivirussoftware, Intrusion Detection Systems (IDS) en Encryptie-technieken om hun netwerken te beveiligen tegen ongeautoriseerd gebruik of toegang.

Elke soort netwerk heeft zijn eigen unieke troeven en bedrijven moeten overwegen welk type netwerk het beste bij hun behoeften past en een goede beveiligings-strategie aannemen om een solide en veilig bedrijfsnetwerk te creëren.

Installatie / renovatie / herstelling nodig? Klik hier

Wat kan allemaal op een bedrijfsnetwerk worden aangesloten?

Op een digitaal netwerk kunnen tal van apparaten aangesloten worden. De netwerkspecialist zorgt voor de correct aansluiting en werking van de apparaten. Hier volgt een lijst van de meest geplaatste onderdelen van een bedrijfsnetwerk:

 • Databekabeling
 • Printers & Copiers
 • WIFI & Access Points
 • Internettoegang
 • Beveiliging & IP-camera's
 • Computers & Laptops
 • Servers & Workstations
 • VOIP & Telefonie
 • Modems
 • Firewalls
 • Routers
 • Gegevensopslag
 • Patchkasten
 • TV & Audio
 • Toegangscontrole
 • Video- en parlofonie
 • Productiemachines
 • ...

Netwerkanalyse

Voordat de datanetwerken en kabels worden geïnstalleerd, is het noodzakelijk om een grondige analyse van de behoeften en vereisten van het bedrijf uit te voeren. Dit betekent dat het bedrijf haar toekomstige groei en de bijbehorende behoefte aan technologie moet overwegen, zoals de installatie van nieuwe workstations, databanken, printers en servers. Door deze analyse kan de elektricien het type kabels, de aansluitingen en de apparatuur bepalen die moeten worden geïnstalleerd en in welk stadium van het project deze nodig zijn.

Installatie vaste datanetwerk

Een vaste datanetwerkinstallatie vereist een groot aantal datakabels, waaronder Cat5, Cat5e, Cat6, en Cat6a. Deze kabels zijn ontworpen om verschillende technische specificaties te ondersteunen. Bijvoorbeeld, Cat5e kabels zijn geschikt voor snelheden tot 1 gigabit per seconde, terwijl Cat6a kabels een hogere snelheid van 10 gigabit per seconde ondersteunen. De kabels moeten bovendien op efficiënte wijze worden bevestigd aan de gewenste locatie.

Installatie draadloos datanetwerk

Bij de installatie van een draadloos netwerk moet er rekening worden gehouden met verschillende beperkingen, zoals het bereik van de wifi-signalen. De snelheid en de kwaliteit van de draadloze verbinding zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de afstand tussen de apparaten, het aantal apparaten dat tegelijkertijd verbonden is en mogelijke interferentie van andere draadloze netwerken.

Naast de bestaande en toekomstige technologievereisten van het bedrijf moet de elektricien met de accountmanager, IT-manager of -specialist van het bedrijf bespreken welke apparatuur en componenten in het netwerk worden geïntegreerd.

Installatie / renovatie / herstelling nodig? Klik hier

Installatie patchkasten & serverkasten

Patchpanelen en patchkasten zijn essentiële apparatuur in een bedrijfsnetwerk, omdat ze het eenvoudig mogelijk maken om het netwerk op een georganiseerde en efficiënte manier te beheren. De patchkast biedt ook bescherming tegen stof en andere schadelijke elementen die de prestaties van het netwerk kunnen beïnvloeden. Dit is vooral van belang bij het plaatsen van grote servers in de serverruimte.

Labeling datakabels

Om het beheer van het datanetwerk eenvoudiger te maken, is het aan te bevelen om unieke labels en identificatienummers op elke kabel te plaatsen. Dit maakt het gemakkelijker om individuele kabels te identificeren en te identificeren welke apparaten zijn aangesloten op elke poort.

Netwerkbeveiliging

Voor de veiligheid van het bedrijf moeten elektriciens ervoor zorgen dat het bedrijfsnetwerk goed beveiligd is tegen ongeautoriseerde toegang.

Het plaatsen van vaste en draadloze datanetwerken en bekabeling voor bedrijven is van essentieel belang voor een efficiënte en effectieve communicatie, en de keuze voor de juiste elektricien kan het verschil maken in de kwaliteit van de installatie. Het is noodzakelijk om een grondige analyse van de behoeften en vereisten van het bedrijf uit te voeren, de juiste kabels te kiezen, en essentiële apparatuur zoals patchkasten en serverkasten te installeren. Om de veiligheid van het bedrijf te waarborgen, moet het zelf datanetwerk goed worden beveiligd.

Installatie / renovatie / herstelling nodig? Klik hier