Binnenverlichting plaatsen & aansluiten

Een huis of kantoorruimte is steeds in verandering. Logisch dus dat we ook eens van verlichting wensen te veranderen. Het is echter één ding om een nieuw armatuur te plaatsen maar wat als je het lichtpunt (lamp of bedrading) zelf wenst te vernieuwen?

Lichtpunten vernieuwen / renoveren

Als je een lichtpunt in je woning of kantoorruimte wenst te vernieuwen moet je op voorhand enkele zaken nakijken:

  • is het lichtpunt op laagspanning of netspanning
  • welke fitting (soort lamp) wordt gebruikt
  • hoe werkt de schakeling (1 schakelaar, dimmer, … )
  • welk lichtpunt wens je nu te installeren/plaatsen

Met deze informatie kan je vragen aan je elektricien om een ander lichtpunt te plaatsen. Normaal zal je elektricien dit vrij vlug en eenvoudig kunnen oplossen. Ook als je wenst dat de schakelaars van je binnenverlichting aangepakt worden. Dit kan gebeuren als je een dimmer wenst te plaatsen of je enkelvoudige schakelaar wil veranderen naar een tweepolige schakelaar.

Denk je dat de bekabeling van de binnenverlichting ook dient vernieuwt te worden of je schakelt over van netspanning naar laagspanning ( plaatsing led verlichting bijvoorbeeld ) dan kunnen de werken iets langer duren. In dit geval raden we aan om goed na te gaan of er geen andere lichtpunten in deze ruimte dienen aangepast te worden of dat je nergens een extra lichtpunt wenst.

Opgelet: er is een maximum van 10 lichtpunten per stroomgroep / kring toegelaten om een gelijkvormigheidsattest te krijgen bij de keuring van je elektrische installatie. Vergeet ook niet de elektrische schema’s aan te passen. Zijn de schema's niet in orde, dan wordt jouw elektriciteitsinstallatie afgekeurd.

TIP: ben je toch aan verandering toe? Kijk dan even of je niet direct wenst over te stappen naar led verlichting.
Kantoorverlichting

Kantoorverlichting

Armaturen kiezen voor je nieuwe verlichting. Verlichting aansluiten in je badkamer.

Elke armatuur ( bijvoorbeeld een lampkap of luchter ) heeft een maximum toegelaten wattage. Dit wordt steeds vermeld op een sticker op de armatuur. Voor led verlichting hoef je hier geen rekening met te houden omdat de wattage van led verlichting héél laag is. Ben je op zoek naar verlichting voor je badkamer dan moet ook je armatuur hier op voorzien zijn want water en elektriciteit zijn natuurlijke vijanden. Let hier op de IP-waarde en de zone waar je de verlichting zal plaatsen.

De 4 zones van een badkamer en hun bijhorende IP-waarden zijn:

  • Zone 0: in het bad of douche -> gebruik minstens IP67
  • Zone 1: naast of boven bad/douche alsook rond de wastafel -> gebruik minstens IP65
  • Zone 2: in de omgeving van een bad of douche -> gebruik minstens IP44 maar een voorkeur voor IP65
  • Zone 3: resterende delen van de badkamer -> gebruik minstens IPX1 maar een voorkeur voor IP44
Binnenverlichting

Binnenverlichting

Lampen vernieuwen

Kan ik mijn bestaande halogeenlampen vervangen door LED-lampen? Ja. Dit lukt prima. Het enige waar je dient op te letten is dat de fitting van je lichtpunt overeenkomt met de fitting van de nieuwe led verlichting. In de meeste gevallen heb je fittingen die de lamp vastmaken via een schroefbeweging en andere hebben twee steeltjes die je met een korte knikbeweging vastklikt. Bij fittings met een schroef, moet je ook letten op de dikte van deze schroef.

Binnenverlichting laten plaatsen? Vraag een gratis offerte aan
Plaatsing nieuw lichtpunt door elektricien

Plaatsing nieuw lichtpunt door elektricien

Spots plaatsen in een vals plafond of vol plafond

Zoals reeds aangehaald is een lichtpunt vervangen of vernieuwen vrij eenvoudig. Ook al wens je de bedrading en schakelaar te vernieuwen. Je elektricien zal de klus in korte tijd geklaard hebben. Anders is het als je plafondverlichting wenst te plaatsen in je plafond. Dan moet je toch even opletten. Bij het plaatsen van spots in plafonds wordt er verschil gemaakt tussen een vals plafond zoals een gyprocplafond of spanplafond en een vol plafond zoals een betonnen plafond, predallen, welfsels,... Niet alleen is het werk anders, je zal ook andere spots nodig hebben en bij een vol plafond kan er een probleem zijn met spots op laagspanning. Dit komt omdat de transformatoren te weinig ruimte hebben om af te koelen en dus oververhit geraakt. Een oververhitte transformator schakelt zichzelf uit tot hij goed afgekoeld is.

Het is ook belangrijk bij het plaatsen van halogeen inbouwspots dat je bekabeling overeenkomt met de afstand en wattage van de spots. Laat je elektricien dus tijdig weten welke wattage en soort inbouwspots je voorziet voor je plafond.

TIP: heb je nog geen spot gekozen? Kies dan om gaten te laten boren met een diameter van 0mm (standaard) en diepte van 12cm.

Prijs verlichtingspunten

Soort werk Prijs Offerte
Nieuwe lichtpunten plaatsen Op aanvraag Offerte
Lichtpunten renoveren Op aanvraag Offerte

Bespaar hier op uw elektriciteitswerken

Elektricien nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte