Elektriciteit herstellen

Elektricien herstelt zekeringkast

Elektriciteit herstellen? Een klein euvel aan hedendaagse elektrische installaties herstellen kan je zelf door je automaat of zekering terug aan te schakelen. Spijtig genoeg is niet elk probleem zo eenvoudig op te lossen, dan doe je het best beroep op een ervaren elektricien.

Kortsluiting herstellen

In ons artikel over een automaat of zekering laten vervangen, lees je een stappenplan om een kortsluiting / elektrische storing in je elektrische installatie via de zekeringkast op te sporen. Soms heb je hier echter niet de nodige kennis, tijd of geduld voor. En ook al zou je de oorzaak van de kortsluiting terugvinden dan nog wil dit niet zeggen dat je deze storing kan oplossen.

Dringende herstelling nodig? Klik hier

Veel voorkomende elektrische problemen zijn:

 • blijvende kortsluiting door versleten kabels
 • kortsluiting door vochtinsijpeling
 • kortsluiting door vals contact

Om je elektrische installatie te herstellen doe je op dat moment best beroep op een ervaren elektricien.

TIP: laat bij een kortsluiting sowieso een elektricien de elektrische installatie controleren omwille van de brandveiligheid. Het is mogelijk dat je verzekeringsmaatschappij, bij een eventuele brand, minder of zelfs niet uitbetaalt als er slecht onderhoud kan vastgesteld worden. Na 25 jaar moet je elektrische installatie ook sowieso herkeurd worden.
Kortsluiting en brand in zekeringkast

Kortsluiting en brand in zekeringkast

Dringende interventie/herstelling bij kortsluiting of stroompanne

Bij het aanvragen van offertes bij elektriciens om een elektrische panne op te lossen is niet enkel de prijs belangrijk maar ook de ervaring en interventietijd. Als je totaal geen elektriciteit kan gebruiken, heeft het geen nut om met een elektricien in zee te gaan die wel de goedkoopste prijs hanteert maar pas over 3 weken een interventie kan doen. Je hebt namelijk naast de elektrische installatie ook aangesloten elektrische apparaten die je zo goed als dagelijks gebruikt zoals de CV-ketel (zelfs als deze een aardgas- of mazoutketel is want de sturing is elektrisch), koelkast, diepvries, oven, ... een spoedinterventie is dan meestal wenselijk.

Ook wens je niet dat een elektricien zich aanbiedt zonder de nodige ervaring met elektrische installaties. Dergelijke elektriciens zouden wel eens héél veel tijd nodig hebben om het euvel te lokaliseren en te herstellen.

Bovenstaande problemen in je zoektocht naar de perfecte elektricien voor een snelle depannage kan je eenvoudig oplossen door in je offerte of telefonisch contact onderstaande zaken zeker te vermelden:

 • jouw adres
 • indienstname van je elektrische installatie
 • vraag 2 à 3 vergelijkbare referenties in jouw buurt
 • uiterste datum voor de interventie / herstelling
 • richtprijs of prijsinschatting
 • uurtarief
Dringende herstelling nodig? Klik hier

Belangrijk: wees voorzichtig met kortsluitingen en pannes

Zolang je het probleem niet correct opgelost hebt, gebruik je de elektrische installatie niet of sluit je de groep waar de kortsluiting zich voordoet volledig af. Door steeds de zekeringen aan en af te schakelen, maak je kans op brand door oververhitting. Niet alleen wordt deze situatie dan levensbedreigend, de kosten voor de herstelling zullen hoger zijn. Plus zal de herstelling zelf meer tijd in beslag nemen.

De elektrische panne is hersteld maar de elektricien stelt aanpassingen of vernieuwingen voor

Een kortsluiting of elektriciteitspanne komt niet zomaar. Als deze panne niet te wijten is aan een eenmalige gebeurtenis zoals hieronder beschreven dan kan bijkomende herstelling nodig zijn.

 • blikseminslag
 • lek / wateroverlast
 • verkeerde handelingen bij aansluiten van toestellen

Als er inderdaad grondige vernieuwingen, uitbreidingen of herstellingen dienen te gebeuren kan je dit best proberen opsplitsen. Laat eerst de panne of kortsluiting herstellen. Voor de andere werken vraag je een nieuwe offerte aan bij meerdere elektriciens om te voorkomen dat je teveel betaald. Het gebeurt namelijk af en toe dat er een goedkope herstelling gebeurt bij een kortsluiting in de wetenschap dat ze extra herstellingswerken aan je elektrische installatie zullen aanrekenen. Loop niet in deze val en vraag dus twee afzonderlijke offertes aan.

Heb je meerdere offertes ontvangen voor de grondige herstelling en krijg je van de elektricien die je geholpen heeft met je panne een aanvaardbare offerte, kan je natuurlijk wel ingaan op zijn advies.

TIP: vraag bij je nieuwe offerte ook steeds aan de elektriciens of de herstelling effectief nodig blijkt. Voorbeeld als men voorstelt om je volledige elektrische installatie te verzwaren omwille van een nieuwe sauna of zonnepanelen. Soms is het verzwaren van een groep of aanpassen van de zekeringskast reeds voldoende.

Prijs elektriciteit herstellen

Soort werk Prijs Offerte
Kortsluiting herstellen Op aanvraag Offerte
Automaten vervangen Op aanvraag Offerte
Stroompanne herstellen Op aanvraag Offerte
Zekeringkast vervangen Op aanvraag Offerte

Bespaar hier op uw elektriciteitswerken

Dringend elektricien nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte