Elektriciteit vernieuwen bij renovatie en verbouwing

Elektriciteit vernieuwen tijdens een verbouwing? Er wordt verkeerdelijk gedacht dat het vernieuwen van een elektriciteitsinstallatie, zelfs al is het maar gedeeltelijk, goedkoper of eenvoudiger is dan een volledig nieuwe elektrische installatie. Hier kom je te weten wat de kosten zijn en waar je het best op let.

Moet ik de elektrische installatie wel vernieuwen?

Als je een woning of appartement wenst te verbouwen of te renoveren en je kijkt naar de staat van de elektriciteitsinstallatie dan stel je jezelf eerst de vraag: moet ik de installatie wel vernieuwen en hoe kom ik te weten of de installatie voldoet aan de wettelijke voorschriften? Dit kom je te weten aan de hand van een keuringsverslag. Elke elektrische installatie moet door een erkend controleorganisme gekeurd worden volgens de AREI normen.

Offerte elektriciteitswerken verbouwing nodig? Klik hier

Elektriciteit vernieuwen aan de hand van het keuringsverslag

Het antwoord op de vraag of je de installatie moet vernieuwen bij een verbouwing is héél simpel: heb je een negatief keuringsverslag dan is het antwoord volmondig ja! Meer informatie omtrent de inhoud en prijs van het keuren van een elektrische installatie lees je hier.

Eens je de uitslag van het keuringsattest ontvangen hebt, kan je samen met jouw elektricien nagaan waar zich de problemen bevinden en of je de elektrische installatie deels of volledig wenst te vervangen / vernieuwen.

TIP: Lees het keuringsverslag goed na. Soms is enkel het ontbreken van een degelijk elektrisch schema voldoende om je elektrische installatie afgekeurd te zien. Dan hoeft je elektricien dus enkel een nieuw elektrisch schema op te maken om snel een positief keuringsverslag te verkrijgen.
Keuring elektriciteit

Keuring elektriciteit

Opgelet: bij een negatief keuringsverslag heb je een beperkte tijd om de werken uit te voeren. Lees de mogelijke termijnen in ons artikel over keuren van elektrische installaties.

Elektriciteit vernieuwen of uitbreiden omwille van je (toekomstige) wensen

Is de elektriciteitsinstallatie perfect door de keuring gekomen dan nog kan je werken aan je elektrische installatie laten uitvoeren. Soms krijg je premies / subsidies bij het vernieuwen van elektriciteit bij een verbouwing. Omwille van huidige of toekomstige wensen omtrent energie of automatisering kunnen er namelijk extra kabels, wachtbuizen of aansluitpunten nodig zijn. Ook het verzwaren van de bestaande installatie kan nodig zijn.

Waar ik op let bij het vernieuwen of uitbreiden van een elektrische installatie bij een renovatie?

  • komt er een beveiligingssysteem met sensoren en extra aansluitingen voor bijvoorbeeld camera’s
  • is een domoticasysteem gewenst
  • wens je meer comfort via automatische garagepoort, elektrische rolluiken, …
  • is er reeds elektriciteit in de tuin? Automatische tuinpoort, tuinverlichting, pad- of opritverlichting
  • plaatsing van toegangscontrole zoals videofoon, parlofoon of moderne toegangscontrole
  • ...
Oude elektrische installatie

Oude elektrische installatie

Bestaande elektrische installatie verzwaren bij een verbouwing: plaatsen van zonnepanelen

De kans bestaat dat je de bestaande elektrische installatie dient te verzwaren omdat ze niet meer voldoet aan de huidige eisen van een elektriciteitssysteem. Het verzwaren is nodig als je bijvoorbeeld industriële keukenapparatuur installeert maar sowieso als je zonnepanelen wenst te installeren. Je zal bij de plaatsing van zonnepanelen de elektrische installatie moeten verzwaren aan de zekeringskast en de elektriciteit opnieuw laten keuren.

Wat kost het vernieuwen van elektriciteit bij een verbouwing

Spijtig genoeg kost het vernieuwen van een elektrische installatie evenveel of soms zelf meer dan het laten plaatsen van een volledig nieuwe installatie. Dit komt omdat er veel werken bijkomen die bij een nieuwe installatie niet voorkomen zoals het zoeken van de kabels en wachtbuizen, behouden van afwerking, uitbreken van vloeren of plinten, slijpwerken enz...

Offerte elektriciteitswerken verbouwing nodig? Klik hier

Langs de andere kant spaar je geld en tijd omdat er reeds veel buizen en sleuven liggen. Ook het ongemoeid laten van een volledige groep kan veel geld uitsparen. We denken hierbij aan bijvoorbeeld het lichtnet op het eerste verdiep of de aansluitingen in de kelder of op zolder.

De prijs om de werken uit te voeren schat je het best op +/- €3.000 excl. BTW als je veel zelf kan voorbereiden voor je elektricien. Kan je dit niet en laat je alle werken over aan de elektricien reken dan op ongeveer €5.000 excl. BTW.

Het automatiseren van je elektrische installatie met een relais-systeem of domoticasysteem zal je verbouwing aan de elektrische installatie verhogen met €2.000 à €3.000 excl. BTW.

Prijs elektriciteit vernieuwen bij verbouwing

Soort werk Prijs Offerte
Kortsluiting herstellen Op aanvraag Offerte
Automaten vervangen Op aanvraag Offerte
Stroompanne herstellen Op aanvraag Offerte
Zekeringkast vervangen Op aanvraag Offerte

Bespaar hier op uw elektriciteitswerken

Elektricien nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte