Elektrische rolluiken plaatsen & herstellen

Elektrisch rolluik

Elektrische rolluiken zorgen voor een veilige en goed geïsoleerde woning. Lees alle voordelen en ontdek de prijzen van elektrische rolluiken.

Voordelen van elektrische rolluiken

Elektrische rolluiken hebben heel wat voordelen. Het belangrijkste voordeel is natuurlijk dat je de rolluiken automatisch kan openen en sluiten. Dit bespaart veel moeite, de automatische bediening zorgt er ook onmiddellijk voor dat de rolluiken langer meegaan. De buismotor van het elektrische rolluik zorgt immers voor een constante kracht.

Voordelen elektrische rolluiken

 • Perfecte verduistering van de ruimte;
 • Goede isolatie tijdens de zomer ( warmte en zon ) en winter ( wind en koude );
 • Sterke akoestische isolatie;
 • Goede bescherming van ramen en deuren tegen inbraak;
 • Openen en sluiten van de rolluiken vergt geen fysieke kracht meer;
 • Bediening van de elektrische rolluiken kan vanop afstand gebeuren ( via afstandsbediening / remote control )

Je merkt het, er zijn veel voordelen op te sommen maar daar bovenop zal de plaatsing van elektrische rolluiken merkbaar zijn aan je energiefactuur. Door de goede dichting van raamopeningen zakt je energieverbruik met meer dan 10%. Zo verdien je de investering van de rolluiken héél snel terug.

Offerte elektrische rolluiken nodig? Klik hier

Welke elektrisch rolluik kiezen

Soorten rolluiken

Bij de keuze van een elektrisch rolluik heb je 3 modellen:

Elektrische opbouwrolluiken 

Ten eerste zijn er de opbouwrolluiken, wat volgens ons onmiddellijk de beste keuze is omdat deze de hoogste isolerende waarde hebben. Bij opbouwrolluiken vormen raam en rolluik één geheel omdat ze tijdens de fabricage samengevoegd zijn. Dit geeft een wind- en luchtdichte rolluikkast. Groot voordeel is dat bij opbouw het raam en het rolluik exact dezelfde kleur en materiaal hebben. Je plaatst een opbouwrolluik best bij een renovatie of nieuwbouw. Lees hier meer over opbouwrolluiken.

Elektrische inbouwrolluiken

Ten tweede zijn er de inbouwrolluiken. Deze worden verwerkt langs de binnenzijde van het raam. Dit maakt dat ingebouwde rolluiken niet zichtbaar zijn van buitenaf wanneer ze geopend zijn. Je hebt dus een perfecte integratie met je gevel. Een ingebouwd rolluik koop je bij een renovatie of nieuwbouw. Lees hier meer over inbouwrolluiken

Elektrische voorzetrolluiken

Als laatste optie zijn er de voorzetrolluiken. Deze rolluiken zijn héél eenvoudig te installeren op bestaande ramen en vergen weinig breekwerk. Voorzetrolluiken vind je in alle maten, materialen en kleuren. De plaatsing van een voorzetrolluik is aangewezen als je een snelle plaatsing wenst zonder veel werken aan je ramen of gevel. Lees hier meer over voorzetrolluiken.

Automatisch rolluik dakkapel

Rolluiken in een dakkapel

Welk materiaal voor jouw rolluik kies je?

Tegenwoordig worden zo goed als alle rolluiken uit kunststof vervaardigd maar je kan ook nog steeds opteren voor een aluminium rolluik. Deze laatste is vooral handig bij inbraakbeveiliging. Naast het soort materiaal dat gebruikt wordt voor het rolluik, kijk je best ook naar de kwaliteit van het materiaal. Hoe zwaarder de rolluiken zijn, des te meer ze isoleren.

Prijs elektrische rolluiken

Om de kost van de plaatsing van een elektrische rolluik goed te kunnen inschatten, maak je best een opdeling van de prijs.

1. Montagekost & afwerking

Eerst en vooral heb je de montage van de elektrische rolluiken. De prijs van de montage & afwerking is afhankelijk van onderstaande factoren:

 • soort rolluik dat geplaatst wordt ( opzet, inzet of inbouw )
 • plaats in de woning waar de rolluiken gemonteerd worden ( voorgevel, verdieping )
 • bijkomende werken of voorbereidingen ( plaatsen van de ramen )
 • binnenafwerking rolluikkast
 • ...

De installatie en montage van elektrische rolluiken kosten al gauw €500 / stuk en als er veel kapwerk aan te pas komt, mag dit zelfs verdubbeld worden tot €1.000 / stuk.

2. Materiaalkost 

Als tweede heb je natuurlijk de rolluiken zelf. Daar reken je tussen €35 en €80 per vierkante meter. De prijsschommeling is afhankelijk van de benodigde grootte, soort rolluik, afwerking en merk van het rolluik.

3. Bediening

Daarbovenop komt de kost van de elektrische bediening van de rolluiken. Reken op €100 voor een buismotor met draaischakelaar. Als je de rolluiken via een app of afstandsbediening wenst te bedienen, reken je op €250 / stuk.

Offerte elektrische rolluiken nodig? Klik hier

Domotica bij een elektrisch rolluik: afstandsbediening of automatisering via een app

Elektrische rolluiken geven je in de eerste plaats natuurlijk gebruiksgemak omdat je zelf de rolluik niet omhoog en omlaag moet doen. Tegenwoordig gooien elektrische rolluiken echter ook nog eens de deur open voor verdere automatisering van je woning. Je kan bijvoorbeeld opteren om je rolluiken te openen of te sluiten met een afstandsbediening. Heb je meerdere rolluiken dan gebruik je slechts één afstandsbediening per verdiep of zelfs één enkele afstandsbediening voor al de rolluiken samen.

Wens je een stap verder te gaan dan kan je de rolluiken aansluiten op een domoticasysteem of je rolluiken uitrusten met verschillende sensoren. Als je elektrische rolluiken aangesloten zijn op een domoticasysteem of met sensoren uitgerust is, krijg je onderstaande extra voordelen:

 • inschakelen van een tijdsschema automatisch openen of sluiten wanneer er voldoende licht is (dag) of wanneer het donker wordt (nacht)
 • rolluiken die dichtgaan bij felle zon
 • bediening via een app op je tablet of smartphone (al dan niet op elke locatie via 3G)

Wij raden aan om op zijn minst gebruik te maken van een afstandsbediening. Je kan deze afstandsbediening eventueel los monteren op een muur in het begin van de kamer als je niet wenst dat deze rondslingert en onvindbaar wordt.

Automatische rolluiken

Automatische bediening

Elektrisch rolluik defect?

Elektrische rolluiken omvatten elektrische en soms ook elektronische componenten die het soms eens laten afweten. Je kan eerst zelf het probleem kort bekijken en proberen oplossen maar als je niet onmiddellijk een duidelijke oorzaak vindt of er is effectief een component zoals de motor defect dan roep je best de hulp van een elektricien in.

De meest voorkomende problemen zijn

Elektrisch rolluik loopt vast

Dit is het meest voorkomende probleem bij elektrische rolluiken. Wat kun je zelf doen als je elektrische rolluik niet meer omhoog of omlaag gaat? Kijk even of er geen obstakel zit in de zijdelingse geleiders van het rolluik. Vuil en stof kunnen het rolluik blokkeren. Een ander probleem dat zich soms stelt, is dat rolluiken vlot naar beneden schuiven maar niet volledig meer naar boven. Hier spreekt men van een mechanisch probleem. De kans is groot dat de buismotor van het elektrische rolluik versleten is. De motor dient dan sowieso vervangen te worden.

Is er echt geen beweging in de rolluik te krijgen dan wordt het even zoeken. De oorzaak kan dan één van onderstaande zijn:

 • geen stroomtoevoer;
 • motor is stuk;
 • elektronische componenten of sensoren zijn defect;
 • storing op de bediening van de elektrische rolluiken

Schakel steeds een professionele hersteller of herstellingsdienst van rolluiken in. Zij kunnen de problemen snel herstellen en beschikken over eventuele wisselstukken.

Offerte elektrische rolluiken nodig? Klik hier

Rolluik stopt niet op tijd of stopt te vroeg

Er zijn twee manieren om een elektrische rolluik bovenaan of onderaan te laten stoppen:

 1. De eerste is dankzij sensoren. Als het rolluik het sensor passeert, stopt de motor met werken.
 2. Een tweede optie is het instellen van de motor. Eigenlijk doe je hier dan niet meer of minder dan je elektrische rolluik configureren waar het beginpunt en eindpunt ligt.

Als je rolluik te vroeg stopt of gewoonweg niet stopt, zal je ofwel het startpunt en eindpunt opnieuw moeten instellen of controleren waarom de sensoren niet goed meer functioneren. Vuile sensoren kan je nog reinigen maar als dat niet helpt, plaats je best nieuwe sensoren.

Schakel steeds een professionele hersteller of herstellingsdienst van rolluiken in. Zij kunnen de problemen snel herstellen en beschikken over eventuele wisselstukken.

Bediening elektrisch rolluik werkt niet goed of reageert niet

Als de afstandsbediening van je elektrische rolluik niet goed functioneert, controleer je of de rolluiken wel werken als je deze lokaal bedient. Werkt daar alles naar behoren, zoek dan het probleem bij je afstandsbediening of app/software. Sommige rolluiken hebben een led-lampje om aan te tonen dat er gegevens ontvangen worden. Kijk tijdens het gebruik van je afstandsbediening of software na of er effectief communicatie is tussen de bediening en het rolluik.

Voor je naar de leverancier of fabrikant belt:

 • kijk na of andere rolluiken wel nog werken.
 • verifieer of het bedieningstoestel fouten weergeeft ( bvb door een tijdelijke stroompanne ).
 • check of er een update geïnstalleerd moet worden. Heb je meerdere toestellen om je rolluik te bedienen? Kijk of deze andere toestellen wel werken.

Schakel steeds een professionele hersteller of herstellingsdienst van rolluiken in. Zij kunnen de problemen snel herstellen en beschikken over eventuele wisselstukken.

Prijs plaatsing elektrische rolluiken

Soort werk Prijs Offerte
Nieuwe elektrische rolluiken plaatsen Op aanvraag Offerte
Elektrische rolluiken vervangen
Op aanvraag Offerte
Elektrische rolluiken herstellen
Op aanvraag Offerte

Bespaar hier op uw elektriciteitswerken

Elektricien nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte