Automatische garagepoort plaatsen & herstellen

Automatische garagepoorten hebben tal van voordelen tegenover manuele of mechanische garagepoorten. Dankzij de afstandsbediening hoef je je auto niet meer uit wanneer je de woning binnenrijdt. Dit is aangenamer en veiliger.

Soorten automatische garagepoorten

Eigenlijk kan je stellen dat elke manuele garagepoort ook te verkrijgen is als automatische garagepoort. We sommen de soorten garagepoorten voor particulieren even voor je op:

 • Rolpoorten
  Rolpoorten vind je terug waar het niet mogelijk is om rails te plaatsen.
 • Sectionaalpoorten
  De meest geplaatste garagepoort op dit moment. De poort wordt verdeeld in verschillende horizontale secties ( vandaar de naam ). De poort opent verticaal en door de secties neemt de poort tijdens het openen minder plaats in dan bij poorten uit één stuk ( kantelpoorten ).
 • Zijdelingse sectionaalpoorten
  Zijdelingse sectionaalpoorten werken op exact dezelfde manier als andere sectionaalpoorten alleen is de beweging hier horizontaal in plaats van verticaal. Zijdelingse schuifpoorten of horizontale schuifpoorten worden vooral gebruikt in garages met beperkte kantelmogelijkheden en lage plafonds.
 • Kantelpoorten
  Met behulp van verticale veren wordt de poort in haar geheel naar boven getild.

Dergelijke poorten worden ook geplaatst in industriële gebouwen en magazijnen. Hier spreekt men van industriële poorten zoals rolpoorten, snelroldeuren en industriële sectionale poorten.

Sectionale garagpoort

Sectionale garagpoort

Hoe werkt een automatische garagepoort?

De werking van een elektrische garagepoort is in eerste opzicht hetzelfde als bij een mechanische garagepoort, alleen wordt het werk door een elektrische motor gedaan en niet door jezelf of een andere persoon.

In de meeste gevallen bevindt de elektrische motor zich in het midden van de garage aan het plafond. De poort is verbonden met de motor door middel van een metalen rail met ketting of riem. Door een hendel op de deze rail van voor of naar achter te laten bewegen kan de elektrische motor de garagepoort openen en sluiten.

Offerte installatie / herstelling garagepoort nodig? Klik hier

Hoe lang duurt de installatie of plaatsing van een automatische garagepoort?

Een nieuwe garagepoort installeren gaat snel. De montage neemt slechts enkele uren in beslag en ook het automatiseren van de nieuwe poort is in een oogopslag gedaan. Reken op ongeveer 4 uur voor de installatie en montage van de garagepoort en dan nog eens één uur voor de montage van de motor. Het afstellen zelf gebeurt in enkele minuten. Het is wel even opletten tijdens de bestelling van je elektrische garagepoort. Als de levering en montage door verschillende bedrijven gedaan wordt, bestaat de kans dat er enkele dagen tussen levering en montage zitten. Bespreek dit zeker tijdens je bestelling.

TIP: bespreek ook onmiddellijk of je installateur of leverancier je oude garagepoort meeneemt. Soms gebeurt dit tegen een kleine meerkost. Hoe dan ook bespaart je dit een moeilijke trip naar het containerpark.

Bediening van een elektrische garagepoort

Je elektrische poort bedienen kan op twee manieren:

 • de motor rechtstreeks activeren
 • de motor activeren door middel van een afstandsbediening of app/software

Bij het rechtstreeks bedienen van de motor, open je de poort door middel van een drukknop in de garage zelf die met een kabel verbonden is met de motor. In sommige gevallen is er ook een knop op de motor zelf maar dit is af te raden aangezien de meeste motoren aan het plafond gemonteerd worden.

TIP: kijk ook of er een noodopening is. Dit is een mechanische hendel die de motor loskoppelt van de poort en zo wordt de poort manueel bedienbaar. Let er wel op dat de poort dan in de meeste gevallen niet veilig (slotvast) afgesloten wordt.

De tweede optie zal je het meest gebruiken: de afstandsbediening. Deze afstandsbediening kan echter allerlei vormen aannemen:

 • klassieke draadloze bediening (handzenders) met één of meerdere knoppen
 • bediening via een app of software op je smartphone
 • vast gemonteerde detector bij passage van een voertuig. Deze bevindt zich dan enkele meters voor de garagepoort. Eventueel kan de detector uitgerust worden met een codepaneel
TIP: zorg dat je steeds voldoende bedieningen bestelt bij de aankoop van je garagepoort. Reken op minstens één bediening in huis en telkens één per voertuig die de garage gebruikt.

Voeding van de elektrische garagepoort: netspanning en noodbatterij

In dit kleine onderdeel besteden we extra aandacht aan de voeding van je garagepoort. Bij sommige elektrische poorten kan je ook een noodbatterij voorzien. Deze noodbatterij is aan te raden als de garagepoort de enige toegang tot de woning is. Een noodbatterij zorgt er namelijk voor dat de poort omhoog en omlaag kan, ook al is er geen netspanning meer.

Offerte installatie / herstelling garagepoort nodig? Klik hier

Wat kost een elektrische poort

De prijs van een elektrische garagepoort hangt af van verschillende zaken waarvan we de belangrijkste hieronder opsommen:

 • kwaliteit van de gebruikte materialen
 • isolatiewaarde en inbraakveiligheid van de automatische garagepoort
 • merk en model van de poort
 • bijgeleverde bedieningen (radiogolven, wifi, 3G, smartphone…)
 • sterkte en kwaliteit van de motor en rail

De volledige prijs van je automatische poort dien je te berekenen door middel van een eenvoudige optelsom: garagepoort + motor + montage/installatie.

Voor een eenvoudige maar kwalitatieve garagepoort spendeer je ongeveer €2.500 voor de garagepoort, €750 voor de motor en rail en dan nog eens €500 voor de volledige levering en installatie. In dit geval kost de elektrische garagepoort ons dus ongeveer €3.750 inclusief btw en plaatsing.

Waar let je op bij de aankoop van een elektrische garagepoort?

Je kon reeds lezen bij de prijs van een automatische garagepoort wat de prijs bepaalt van de garagepoort zelf. Zo let je best op elk van deze punten bij je aankoop.

Extra aandacht geef je ook aan de niet-zichtbare kwaliteiten van de poort:

 • is er een keurmerk (SKG) voor de beveiliging aanwezig?
 • heeft de poort een vingerklembeveiliging?
 • wat is de isolatiewaarde van de poort?

Het zou jammer zijn om deze laatste puntjes over het hoofd te zien want ze bepalen enorm je keuze. Zeker de isolatiewaarde is van groot belang om je later ook energiekosten te besparen.

Elektrische poort laten herstellen

Eender welke automatische garagepoort je ook koopt, je zal af en toe eens een technisch probleem met je elektrische garagepoort te verwerken krijgen. Soms kun je het defect zelf oplossen, al is het aan te raden om bij ernstige problemen een elektricien in te schakelen. Hieronder vind je de meest voorkomende problemen met automatische garagepoorten:

Afstandsbediening werkt niet meer

Wanneer de poort niet meer reageert op de afstandsbediening, kan je best eerst controleren of de andere afstandsbedieningen nog functioneren. Werken de andere afstandsbedieningen? Dan gaat het om een geïsoleerd probleem en is er dus enkel een issue bij die welbepaalde afstandsbediening zelf. De meest voor de handliggende verklaring kan dan een lege batterij zijn, een defect is de logische tweede optie. Verwissel de batterij of vraag een nieuwe afstandsbediening aan.

TIP: werkt de afstandsbediening wel nog maar enkel op korte afstand, dan is de kans groot dat de batterij bijna leeg of defect is.

Werkt er geen enkele afstandsbediening maar kan je de garagepoort openen in de garage aan de motor zelf, dan ligt het probleem waarschijnlijk aan de ontvanger van de motor. Laat een elektricien met ervaring van foutopsporingen bij automatische garagepoorten het probleem verder onderzoeken. Bij voorkeur kies je een elektricien die kennis van het merk zelf heeft.

Aansluiting motor elektrische motor

Aansluiting motor elektrische motor

Garagepoort opent niet meer

Krijg je geen enkele beweging meer in je garagepoort, ook niet met de bediening aan de motor zelf? Koppel de poort dan los van de motor en probeer deze erna manueel te bedienen. Lukt dit, dan is er een probleem met de motor en laat je best een elektricien komen om het probleem met de motor of rail op te lossen.

Lukt het nog steeds niet om de poort te openen of sluiten met een losgekoppelde motor, dan zit de poort logischerwijze ergens klem. Zoek waar dit kan zijn maar forceer de poort nooit. Teveel kracht op de poort zal de poort of de ophanging beschadigen. Blijft je zoektocht vruchteloos dan bel ook hier een ervaren elektricien. In het slechtste geval zal de elektricien je poort kortstondig demonteren. Dit zelf doen is onbegonnen werk.

Offerte installatie / herstelling garagepoort nodig? Klik hier

Garagepoort opent/sluit niet meer volledig of hapert

Garagepoorten die niet meer goed openen of sluiten hebben meestal een versleten motor. De motor kan dan niet voldoende kracht meer ontwikkelen om de poort volledig te bedienen. Laat een hersteller de motor vervangen. Werk je met een noodbatterij? Kijk dan of er netstroom is, zo niet kan het ook zijn dat de garagepoort geen stroom krijgt en de noodbatterij ook bijna leeg is.

Garagepoort maakt veel lawaai, piept of kraakt

Lawaai bij het openen of sluiten van de elektrische garagepoort heeft te maken met het drooglopen van de rail van de motor of de looprollen van de garagepoort zelf. Contacteer een elektricien om je garagepoort een onderhoud te geven. Wens je dit onderhoud zelf te doen, zorg er dan zeker voor dat de poort tijdens de werken niet op het elektriciteitsnet aangesloten is.

Automatische garagepoorten merken

 • Berger
 • Crawford
 • Winsol
 • Harlol
 • Hörmann
 • All-ports
 • Alulux

Prijs plaatsing automatische poort

Soort werk Prijs Offerte
Nieuwe kantelpoort plaatsen Op aanvraag Offerte
Nieuwe rolpoort plaatsen Op aanvraag Offerte
Nieuwe sectionaalpoort plaatsen Op aanvraag Offerte
Poort herstellen Op aanvraag Offerte

Bespaar hier op uw elektriciteitswerken

Elektricien nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte