Elektrische boiler plaatsen, herstellen & vervangen

De elektrische boiler werd vroeger aanzien als klein alternatief in de keuken waar geen warm water was maar met de huidige elektrische boilers kan de volledige woning perfect voorzien worden van warm water.

Hoe werkt een elektrische boiler?

Een elektrische boiler is niet meer dan een voorraadtank met water dat elektrisch verwarmd wordt. Er zijn twee manieren om het water in een elektrische boiler te verwarmen:

 1. Elektrische boiler met natte weerstand
  Er is een direct contact tussen het water en het verwarmingselement.
 2. Elektrische boiler met droge weerstand
  Door een buis/flens te plaatsen rond het verwarmingselement is er geen rechtstreeks contact tussen het verwarmingselement en het water.

Hoe groot de boiler dient te zijn, is afhankelijk waarvoor jij hem zal gebruiken. Is het enkel voor de keuken dan is een kleine boiler van 75 liter meer dan voldoende. Een boiler dewelke moet instaan voor je volledig warmwatergebruik heeft het best een volume van 50 liter voor 2 personen. Per extra persoon tel je best nog eens een capaciteit van 50 liter bovenop. Ben je een grote waterverbruiker? Neem dan nog eens extra 25 liter per persoon.

Boiler laten installeren / herstellen / renoveren? Klik hier

De voordelen van een elektrische boiler in je woning

Het grootste voordeel van een elektrische boiler is dat je hem overal in huis kan plaatsen. Een stopcontact en wateraanvoer is voldoende. Dit betekend dat je de afstand tussen de boiler en de plaats waar je het warm water nodig hebt, erg klein kan maken. Je verliest zo geen energie wanneer het warm water eerst door de koude leidingen moet lopen.Dat neemt natuurlijk niet weg dat je een elektrische boiler niet centraal in huis kan opstellen.

Ook het feit dat je geen afvoer van schadelijke gassen nodig hebt, is een sterk pluspunt. Geen enkel gevaar voor CO2 vergiftiging dus!

De boiler zelf plaatsen of laten plaatsen?

Kleinere boilers kan je natuurlijk zelf plaatsen maar voor de grotere modellen vanaf 150 liter raden wij aan om met een professionele installateur te werken. De installateur weet namelijk perfect welke draden, bekabeling en zekeringen(automaten) hij moet gebruiken om de boiler aan te sluiten.

Ook de aansluitingen op de waterleidingen dienen grondig en volgens het boekje te gebeuren om latere lekkage te vermijden.

Onderhoud van een elektrische boiler

Een elektrische boiler heeft niet veel onderhoud nodig. Het enige probleem dat zich stelt bij elektrische boilers is kalkaanslag. Zeker bij elektrische boilers met natte weerstand treed er al vlug kalkaanslag op het verwarmingselement op. Maar ook bij elektrische boilers met een droge weerstand kan er kalkaanslag ontstaan. De kalk zet hem dan niet rechtstreeks op het verwarmingselement af maar op de buis/flens. Ook het reservoir zelf kan kalkaanslag hebben op de wanden. Je kan opteren voor de plaatsing van een waterontharder.

Een grondig onderhoud van je elektrische boiler omvat:

 • verwijderen van de kalkaanslag op het verwarmingselement
 • eventueel verwijderen van kalk in de ketel (watertank of reservoir) zelf
 • controle van de waterleidingen
 • staat van de weerstand controleren en de weerstand eventueel vervangen nazicht elektrische onderdelen en aansluitingen

In tegenstelling tot gasketels en verwarmingsketels op mazout, is er geen verplicht onderhoud bij een elektrische ketel/boiler. Wel is het sterk aangeraden om regelmatig een onderhoud te laten uitvoeren. Je wil namelijk niet plots zonder warm water zitten.

Je volgt hierbij de aanwijzingen van de fabrikant of van je installateur. Normaal gezien is een onderhoud om de 2 jaar voldoende maar de periodiek van het onderhoud is ook afhankelijk van je waterverbruik en de staat van je water (hard water, … )

Het plaatsen van een waterontkalker is interessant als je werkt met een elektrische boiler. Het zal de levensduur van je boiler verlengen en het onderhoud kan je dan makkelijk vereenvoudigen omdat je niet bij elke controle de ketel zelf dient te ontkalken.

Een elektrische boiler herstellen

Een elektrische boiler heeft een lang leven beschoren en ook herstellingen zijn meestal niet duur en meestal ook eenvoudig uit te voeren als je installateur het juiste materiaal en kennis heeft. Als een elektrische boiler moet herstelt worden dan is het probleem meestal het verwarmingselement dat het laat afweten. Je merkt dit defect doordat er totaal geen warm water meer uit de kraan komt of het water komt niet meer op de gewenste temperatuur (lauw water).

Ook de thermostaat kan stuk gaan. De thermostaat stelt het verwarmingselement continu in om de gewenste temperatuur te krijgen of te behouden.

Merken warmwaterboilers

 • Remeha
 • Bulex
 • Vaillant
 • Oertli
 • ACV
 • Junkers
 • Ariston
 • Chaffoteaux
 • Itho Daalderop
 • Begetube
 • Uponor
 • Tempolec
 • Honeywell

Prijs werken

Soort werk Prijs Offerte
Nieuwe boiler plaatsen, herstellen en renoveren Op aanvraag Offerte

Bespaar hier op uw elektriciteitswerken

Elektrotechnieker nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte