Zonwering installeren, onderhouden en herstellen

Een parasol openklappen wanneer er felle zon is, heeft zo haar beperkingen. Je kan er niet het volledige terras mee afdekken, de warmte van de zon komt nog grotendeels tot in de woning en ook zal er wel altijd iemand in de zon zitten. Tijd om elektrische zonwering te plaatsen dus.

Soorten elektrische zonwering

Zonwering vind je in 3 belangrijke soorten en elk heeft haar specifieke functie en voordelen. We sommen ze even kort voor jullie op:

1. Elektrische zonneschermen

Deze zonneschermen met doek en screens houden perfect de warmte en felle licht van de zon weg van je terras. De meest voorkomende zonneschermen zijn het knikarmscherm en deze met een schaararm.

Het totale gewicht van de zonwering is goed verdeeld, het openen of sluiten van de schermen is niet zo’n zware klus maar. De meerprijs voor elektrische zonneschermen in vergelijking met manuele zonneschermen is minimaal dus raden we aan om te opteren voor elektrische zonneschermen en screens. De elektrische buismotor kan je eenvoudig bedienen met een drukknop of zelfs met afstandbediening of een app op je smartphone.

TIP: zelfs als je zelf niet op het terras zit, is een zonwering handig want het houdt de warmte en rechtstreekse zonlicht tegen.

2. Terrasoverkapping

De overkapping vervult dezelfde functie als het zonnescherm maar geeft meer ondersteuning. Dit heeft als voordeel dat je er grotere afstanden (uitval) kan met overbruggen. Door de extra ondersteuning kan de zonwering zelf dikker en zwaarder gemaakt worden. De zonwering werkt ook perfect elektrisch en zal via geleiders de zonwering openschuiven en dichtschuiven.

Bij terrasoverkappingen heb je ook nog de keuze om de zonwering verticaal af te werken en een soort veranda te creëren. Perfect als er een beetje wind staat of er lage zon is. Een overkapping is ook een goede oplossing als er geen aanhechting mogelijk is aan een muur maar je toch een volledig terras of zwembad wenst te overdekken.

Verticale zonwering

In tegenstelling tot klassieke zonneschermen en overkappingen hebben verticale zonweringen tot doel de zon en warmte uit de woning te houden. De bekendste verticale zonwering zijn natuurlijk rolluiken maar je hebt ook verticale raamscreens, markiezen, buitenjaloezieën en schuifpanelen. Alle types verticale zonwering zijn achteraf monteerbaar op je muur of op ramen.

TIP: kies steeds voor een gesloten cassette. Dit is de plaats waar jouw zonwering inzit als je ze niet gebruikt. Open cassettes hebben last van weersinvloeden en insecten.

De bediening van je elektrische zonwering

Terwijl je het bij manuele zonwering moet stellen met een slingerarm heb je bij elektrische zonwering verschillende opties. Zo is er eerst de drukknop die eenvoudig de zonwering opent of sluit. Meestal kan je er ook voor opteren om de zonwering ergens middenin te laten stoppen. Dit is handig als je enkel de zon uit de woning wenst te houden of slechts enkele personen in de schaduw wensen te zitten.

Naast deze drukknop hebben elektrische zonweringen ook een draadloze bediening. Zo kan je vanop je terras de zonwering bedienen zonder recht te staan. Dit is ook bijzonder handig als de bediening van de zonwering aan de binnenkant van de woning gemonteerd is.

Extra’s en opties bij elektrische zonwering

Als je elektrische zonwering plaatst, heb je de keuze om enkele leuke en handige opties te kiezen, een greep uit het arsenaal:

 • Regensensor en lichtsensor
  Aan de hand van het gemeten zonlicht zal deze sensor je elektrische zonwering inklappen of uitklappen / uitschuiven.
 • Windautomaat/windsensor
  Door het instellen van een windgrens zal je zonwering automatisch sluiten als er teveel wind staat en het dus te veel waait voor je zonwering.
 • Verwarming
  Verschillende soorten verwarming die je terras perfect enkele graden warmer en aangenamer maken tijdens koele zomeravonden.
 • Verlichting
  Het plaatsen van extra verlichting is soms helemaal niet nodig als je kiest voor een zonwering met ingebouwde verlichting.

Problemen met zonwering: herstellen van je zonwering

Elektrische zonwering werkt met een buismotor en deze kan in zeldzame gevallen een probleem genereren. Dan is het tijd om je zonwering te laten herstellen door een elektricien. De meest voorkomende problemen zijn:

 • De buismotor (motor van de zonwering) is overbelast of oververhit
  Als er veel wind staat of de zonwering is nat dan moet de motor extra werken. Als dit vaak problemen oplevert, laat je de motor best vervangen door een krachtiger exemplaar.
 • De zonwering opent niet volledig meer of de zonwering sluit niet goed
  Als je ondervindt dat de zonwering niet goed meer sluit of opent dan is de kans groot dat de motor van je zonwering aan vernieuwing toe is. Ook als de zonwering in het midden stopt met werken, bestaat de kans op slijtage van de motor. Laat de motor vervangen door een nieuwe motor.
 • De zonwering maakt geluid/lawaai
  Als er ergens materialen tegen elkaar beginnen schuren, kan dit een irritant lawaai genereren. Soms los je dit op door de materialen (vb metaal) terug in te vetten maar soms dienen deze materialen ook vervangen te worden (schrijven of een hoekscharnier).
 • Het zonwerende doek is verkleurd, laat water door of vertoont scheuren
  Als het doek van je elektrische zonwering versleten is of ze vertoont tekenen van slijtage zoals scheurtjes en verkleuring? Kies dan voor een nieuw doek op je zonwering.Een zonweringsdoek (doek van de zonwering) vervangen gaat vlot als je de juiste materialen hebt.
 • Sensoren zijn stuk
  Als er een sensor niet optimaal meer werkt, kan je deze eenvoudig laten vervangen door een nieuwe sensor. Dit hoeft zelf niet van hetzelfde merk te zijn als de aansluitingen en sturen dezelfde zijn.

Zonwering merken

 • Bristol
 • Winsol
 • Harol
 • Dessol
 • Somfy
 • Renson
 • Frama
 • Weinor top-partner
 • Solisysteme
Soort werk Prijs Offerte
Nieuwe zonwering plaatsen / Zonwering renoveren Op aanvraag Offerte
Elektrische zonwering herstellen ( buismotor, bediening, verwarming, verlichting... ) Op aanvraag Offerte
Elektriciteit zonwering aansluiten / uitbreiden Op aanvraag Offerte

Bespaar hier op uw elektriciteitswerken

Elektrotechnieker nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte