Elektrische vloerverwarming installeren, onderhouden en herstellen

Als elektrische verwarming nu reeds op één manier toepasbaar is, is het bij vloerverwarming. Elektrische vloerverwarming is eenvoudig te plaatsen, goedkoop aan te kopen, heeft geen onderhoud nodig en herstelling zijn vlug en eenvoudig door te voeren door je elektricien.

Waarom elektrische vloerverwarming plaatsen?

Elektrische vloerverwarming heeft dezelfde voordelen als vloerverwarming die gestuurd is door een centrale verwarming (cv) op gas of mazout:

 • vloerverwarming geeft een behaaglijk warm gevoel doorheen de volledige ruimte.
 • vloerverwarming heeft een lagere temperatuur nodig om hetzelfde gevoel te krijgen als met standaard verwarming zoals convectoren, radiatoren, … Zo volstaat bij vloerverwarming een kamertemperatuur van 20° in plaats van de 21 tot 22° bij conventionele verwarming.
 • vloerverwarming is zuiniger omdat, zoals hierboven aangegeven, de ruimte minder opgewarmd te worden en ook omdat het gebruikte water in de leidingen een lagere temperatuur mag hebben.
 • er zijn geen visuele verwarmingselementen in de ruimte.
 • Vloerverwarming laten installeren / herstellen / renoveren? Klik hier

Als we dan praten over elektrische vloerverwarming wordt het warm water vervangen door elektrische warmtegeleiding (verwarmingslussen). Je krijgt dan nog eens extra voordelen bovenop bovenstaande:

 • geen waterleidingen nodig naar de ruimte
 • geen aansluiting nodig aan de CV installatie
 • is héél dun, kan zelfs verwerkt worden in de lijm van je tegelvloer perfect geschikt voor renovatie of verbouwingen (kan perfect bovenop een bestaande vloer of chape liggen.
 • de aankoop van elektrische vloerverwarming is goedkoop en eenvoudig te installeren door een elektricien

Als laatste voordeel heeft elektrische verwarming van vloeren een korte reactietijd. De ruimte zal dus vlug opgewarmd geraken. Nadeel is hierbij dat de ruimte weer vlug zal afkoelen na het uitschakelen van de vloerverwarming.

Elektrische vloerverwarming kan gebruikt worden bij veel type vloeren zoals natuursteen vloeren, betonnen vloeren, keramische tegels... Wens je een tapijt of vinyl als vloerbedekking dan is elektrische vloerverwarming minder geschikt.

Soorten elektrische vloerverwarming en hun specifieke plaatsing

Als we over elektrische vloerverwarming praten dan praten we over 3 mogelijke soorten elektrische vloerverwarming:

 • Elektrische vloerverwarming met kabels
  De elektrische kabels zijn vergelijkbaar met de buizen met warm water bij de klassieke vloerverwarming. Deze kabels kunnen in de chape gelegd worden of via sleuven in de vloer aangebracht worden. Dit soort vloerverwarming is uitermate geschikt als je het belangrijk vind dat de warmte wat langer blijft hangen in de ruimte. Nadeel is dat bij dit soort elektrische vloerverwarming breek- en kapwerk komt kijken.
 • Elektrische vloerverwarming met folie (vloerverwarmingsfolie )
  Vloerverwarmingsfolie is vooral geschikt voor vloerverwarming onder hout zoals laminaat en parket. Omdat hout niet goed geleidt of warmte vasthoudt.
 • Elektrische vloerverwarming met matten
  Matten uit glasvezel bevatten ook elektrische kabels zoals de losse kabels van elektrische vloerverwarming maar deze kabels hebben een veel kleinere diameter en liggen in kleinere lussen op de mat. Deze matten kunnen bovenop een bestaande vloer of chape gelegd worden. De afwerking kan met een kleine extra chape of zelfs in de lijm van de tegelvloer.
Vloerverwarming laten installeren / herstellen / renoveren? Klik hier

Alle soorten elektrische vloerverwarmingen zijn eenvoudig en goedkoop te plaatsen maar laat de klus toch maar over aan een ervaren elektricien want de vloerverwarming ligt onbereikbaar onder je vloer en dus kan je een verkeerde plaatsing missen als kiespijn. De elektrische vloerverwarming mag op een bestaande stroomgroep/kring geplaatst worden met aarding. Als het visuele aspect voor jou niet zo belangrijk is, kan je de elektrische vloerverwarming zelfs gewoon in een bestaand stopcontact met aarding plaatsen. Een afzonderlijke kring aanleggen is echter nog beter. Je kan op deze kring wel verschillende ruimtes met vloerverwarming laten aansluiten.

Onderhoud van elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming is niet alleen goedkoop maar heeft ook zo goed als geen onderhoud nodig. Herinner onze tip om de elektrische vloerverwarming in een afzonderlijke stroomgroep of kring te plaatsen? Dit stelt je in staat om af en toe metingen uit te laten voeren door een elektricien. Ook kan hij op dat moment de thermostaat nakijken.

Meest voorkomende problemen met elektrische vloerverwarming is net die thermostaat die de warmte niet goed meer regelt. Dit probleem is eenvoudig op te lossen door de thermostaat te vervangen of te laten herstellen door je elektricien.

Tip: Plaats nooit 2 thermostaten in één ruimte! Deze thermostaten gaan elkaar beïnvloeden en in onnodig verbruik resulteren. Opletten dus als je extra verwarming of bijverwarming plaatst bij je elektrische vloerverwarming.

Prijs elektrische vloerverwarming werken

Soort werk Prijs Offerte
Elektrische vloerverwarming plaatsen, herstellen & renoveren Op aanvraag Offerte

Bespaar hier op uw elektriciteitswerken

Elektrotechnieker nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte