Elektrische verwarmingsketel installeren, onderhouden en herstellen

Elektrische CV verwarmingsketel

Veel mensen vragen zicht af of er een elektrische verwarmingsketel eigenlijk bestaat. Ja, en deze verschijnen meer en meer op de markt samen met de opkomst van hernieuwbare bronnen zoals zonnepanelen die elektriciteit opwekken zonder tussenkomst van het distributienet.

Waarom een elektrische cv verwarmingsketel installeren?

Enkele jaren geleden was de elektrische cv-ketel nog niet echt interessant. Logisch als je denkt dat voor elke euro mazout of gas je verbruikt, je ongeveer €3 aan elektriciteit nodig hebt. Wat is er nu veranderd dat de aankoop en plaatsing van elektrische verwarmingsketel wel interessant maakt?

 • We gebruiken veel meer hernieuwbare energie
  Als we zonnepanelen of een warmtepomp geplaatst hebben, maken we onze eigen energie en zijn we veel minder afhankelijk van de dure elektriciteit die via het distributienet komt. Ook het feit dat het teveel aan opgewekte energie niet terugbetaald wordt kan een elektrische verwarmingsketel interessant maken want in plaats van dit overschot aan energie gratis weg te geven en geld uit te geven aan gas of mazout, kan je beter verwarmen met de overschot aan energie.
 • Nieuwe woningen zijn uiterst goed geïsoleerd
  Bij nieuwbouw of grote verbouwingen / renovaties wordt de woning zo goed geïsoleerd dat er veel minder nood is aan energie dan bij oudere woningen. Ook hier is dus de regel dat de verwarmingsketel veel minder energie moet leveren en dus in principe zuiniger werkt.
Verwarmingsketel installeren / herstellen / renoveren? Klik hier

Onderhoud elektrische verwarmingsketel

Natuurlijk heeft ook de verwarmingsketel op elektriciteit een degelijk en periodiek onderhoud nodig. Feit is enkel dat er geen toevoer van fossiele brandstoffen aan te pas komen en er dus geen problemen of herstellingen moeten gebeuren aan de aanvoer. Waar een elektrische ketel wel met te kampen heeft, is verkalking. Moderne ketels voorkomen dit zelf door de afzetting te bemoeilijken en de automatische afbraak van kalk in de ketel. Wens je minder kalkaanslag in je ketel dan volstaat het om een waterontkalker voor je cv ketel te installeren. Kalk vermindert het rendement van de ketel.

Bij een onderhoud van de verwarmingsketel zal de elektricien dan vooral nakijken of er:

 • kalkaanslag aanwezig is op het verwarmingselement
 • de thermostaat goed ingesteld staat
 • de aanvoer en doorvoer van water in orde is
 • ...

Problemen elektrische verwarmingsketel

Als het dan toch op een reparatie of herstelling aankomt, dan zal het meestal de thermostaat of het verwarmingselement zijn die vervangen dienen te worden. Je merkt dat dit soort herstellingen nodig zijn al vlug aan:

 • het water haalt de gewenste temperatuur niet meer;
 • het water blijft koud of lauw;
 • het water is veel te warm en de ketel slaat veel uit of in veiligheidsmodus;
 • het warm water is vlug opgebruikt (minder volume in de ketel);
 • ...
Soort werk Prijs Offerte
Nieuwe elektrische cv-ketel installeren / oude vervangen Op aanvraag Offerte
Herstelling elektrische cv-ketel
Op aanvraag Offerte
Onderhoud, nazicht & keuring elektrische cv-ketel
Op aanvraag Offerte

Bespaar hier op uw elektriciteitswerken

Elektrotechnieker nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte