Elektrische convectoren installeren, onderhouden en herstellen

Elektrische convectoren zijn meer dan enkel bijverwarming voor een veranda of badkamer. Het zijn volwaardige elektrische verwarmingstoestellen die eenvoudig te plaatsen zijn en weinig onderhoud nodig hebben.

Hoe werkt een elektrische convector

Het systeem van een elektrische convector is vrij simpel en heeft alles te maken met het feit dat warme lucht stijgt. In een convector worden er plaatjes, staafjes of draden opgewarmd. Deze verwarmde deeltjes van de elektrische convector zuigen automatisch koude lucht aan onderaan de convector. De koude lucht passeert de warme deeltjes die hun warmte afgeven aan de lucht die verder naar boven stijgt (warmeluchtcirculatie). Zo komt warme lucht uit de elektrische convector en verwarmt de ruimte. Omdat een elektrische convector automatisch warme luchtcirculatie op gang brengt, warmt de ruimte héél snel op.

Convectoren laten installeren / herstellen / renoveren? Klik hier

Elektrische convectoren laten plaatsen

Het grootste voordeel van een elektrische convector naast de snelle opwarming van ruimtes is dat de plaatsing eenvoudig is. Er dient enkel gelet worden dat de elektrische convectoren op een afzonderlijke stroomgroep (kring) geplaatst worden. Je mag ze ook in het stopcontact van een bestaande kring plaatsen maar dat is sterk af te raden om overbelasting te vermijden.

Als je een elektrische convector plaatst als bijverwarming in bijvoorbeeld de badkamer, keuken of veranda of garage kan je dit eventueel zelf doen met een staand model of wandmodel. Vanaf het moment dat je meerdere elektrische convectoren gebruikt om een ruimte te verwarmen (tot 2000W per convector), werk je best samen met een elektricien die de plaatsing voor zijn rekening neemt. De elektricien zal ook weten welke bedrading hij dient te gebruiken samen met de weerstand van de automaten/zekeringen. Bovendien zorgt deze ervoor dat je elektrische installatie het aantal wattage aankan.

De aansluiting van een elektrische convector mag dus via een bestaand stopcontact gebeuren maar bij voorkeur doe je dit rechtstreeks op een afzonderlijke kring.

Ook als bedrijf kan je best samenwerken met een elektricien voor de aankoop en plaatsing van elektrische convectoren. De elektricien kan namelijk betere prijzen bedingen bij de leverancier of fabrikant omwille van de hoge volumes die hij aankoopt op jaarbasis. Ook als particulier kan je hier een goed zaakje doen. In sommige gevallen zakt de prijs zo veel in vergelijking met rechtstreekse aankoop dat de installatie op zich zo goed als gratis gebeurt.

Onderhoud van een elektrische convector

Deze elektrische verwarming heeft geen onderhoud nodig. Als je af en toe het stof verwijdert van het verwarmingselement zal je jaren kunnen genieten van gezellige en snelle warmte. Vloerconvectoren hebben dan net iets meer onderhoud nodig aangezien ze sneller vuil en stof aantrekken. Deze zorgen voor zwarte afzet op de omliggende wanden of muren en geven een onaangename geur af.

Convectoren laten installeren / herstellen / renoveren? Klik hier

Elektrische convectoren herstellen: de meest voorkomende problemen bij een elektrische convector

Een elektrische convector werkt zonder bewegende delen. Dat maakt dit soort verwarming niet alleen geluidloos maar zorgt er ook voor dat de apparaten een lange levensduur hebben. Als er al een reparatie nodig is, zal de herstelling dienen te gebeuren aan:

 • De thermostaat
  Als de convector niet meer automatisch aanslaat of uitslaat bij haar bereikte temperatuur of warmt totaal niet goed meer op dan kan je best even laten kijken naar de thermostaat van de elektrische convector. De elektricien kan een thermostaat vaak vlot een goedkoop vervangen.
 • Verwarmingselement
  Als bij een convector het verwarmingselement dient vervangen worden kan je best even nagaan of een reparatie nog zin heeft gezien de kost. Het is bij het vervangen van dit verwarmingselement zo dat de prijs aardig in de buurt komt van een nieuwe elektrische convector.
 • Bediening of regeling werkt niet meer
  kan je de convector niet meer correct instellen, laat dan de bediening van het toestel nakijken door je elektricien. Er kan vuil in de draaiknop of duwknop zitten maar er kan ook een probleem zijn met de bedrading.

Convectoren merken

 • Flandria
 • Aterno
 • Rinnai
 • Stiebel Eltron
 • Jaga
 • Zehnder
 • Dimplex
 • Frico
 • Nobo
 • Thermor

Prijs elektrische convectoren werken

Soort werk Prijs Offerte
Installatie, herstelling en renovatie elektrische convvectoren Op aanvraag Offerte

Bespaar hier op uw elektriciteitswerken

Elektrotechnieker nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte