Industriële airconditioning

Industriële airconditioning is geschikt voor het koelen van kantoorgebouwen, publieke ruimtes en industriële ruimtes. Er zijn een aantal verschillende soorten airconditioning te onderscheiden. In de industrie maakt men het meest gebruik van luchtgekoelde en watergekoelde airconditioning, maar er zijn nog meer industriële airconditioningsystemen.

Soorten industriële airconditioning

Industriële airconditioning is ruwweg in drie verschillende uitvoeringen verkrijgbaar: mobiele airconditioning, verticale units, kanaalunits en rooftopunits.

1. Verrijdbare units (mobiele airconditioning)

Dit type industriële airconditioning is verplaatsbaar en werkt meestal volgens het lucht/water principe (watergekoeld). Het systeem bestaat uit een binnen- en buitendeel die onderling verbonden zijn met een vloeistofslang. Er zijn ook standalone toepassingen (monoblocks), maar deze zijn alleen geschikt voor kleine ruimtes. Mobiele airconditioning is met name geschikt als tijdelijke airconditioning of als noodkoeling.

2. Verticale units

Verticale units zijn met name geschikt voor het koelen van grote fabrieksruimtes, magazijnen en productieruimten. Dit type airconditioning kan luchtgekoeld zijn of watergekoeld. Watergekoelde installaties hebben doorgaans het hoogste rendement en hebben als voordeel dat ook proceswater als waterbron kan worden gebruikt. Luchtgekoelde airco’s worden gecombineerd met een buitenunit. In combinatie met een separate warmtepomp kunnen deze installaties ook ingezet worden als industriële verwarming.

3. Kanaalunits

Kanaalunits zijn geschikt voor het koelen of verwarmen van publieksruimtes, kantoren, sporthallen en industriële ruimtes welke voorzien zijn van een systeemplafond. De installatie wordt volledig uit het zicht geïntegreerd in het plafond en is voorzien van een centrifugaal ventilator die voor de luchtverplaatsing zorgt. Een separate condensor (of chiller) koelt de lucht af.

4. Rooftop airconditioning

Rooftop airco’s zijn vrijstaande airconditioners met een zeer hoge koelcapaciteit. Ze worden vrijstaand op het dak of naast een gebouw geplaatst en aangesloten op de bestaande luchtkanalen. Rooftops kunnen ook gebruikt worden voor het verwarmen van een gebouw. Toepassing: winkelcentra, voedselverwerkingsindustrie en andere industriële ruimtes met hoge koelbehoefte.

Installatie / renovatie / herstelling nodig? Klik hier

Luchtgekoelde en watergekoelde industriële airconditioning

De meeste industriële airco’s zijn luchtgekoeld of watergekoeld. Bij een luchtgekoelde installatie is er altijd een buitenunit nodig en een koudemiddel. Bij een watergekoelde installatie is er niet noodzakelijk een buitenunit nodig en kan het systeem eventueel met (proces) water worden gekoeld. Watergekoelde airco’s hebben een grote koelcapaciteit en zijn het meest rendabel bij gebruik in middelgrote tot grote ruimtes. Luchtgekoelde systemen hebben een geringere koelcapaciteit.

Energiezuinige airconditioning installeren

Bij het ontwerpen en installeren van een airconditioningssysteem zijn er een aantal zaken waar men rekening mee moet houden. Een ervan is het energieverbruik. Door verschillende systemen aan elkaar te koppelen, kunnen beschikbare energiebronnen optimaal benut worden. Denk bijvoorbeeld aan een koppeling tussen het proceswatersysteem en het aircosysteem of het verwarmingssysteem. Met een goed ontworpen en juist gedimensioneerd airconditioningsysteem kan men jaarlijks flink wat energie besparen.

Factoren die een rol spelen bij het bepalen van de juiste installatie

  • Grootte van het gebouw
  • Mate van isolatie
  • Beschikbare energiebronnen
  • Constructiesterkte (i.v.m. het plaatsen of ophangen van systemen)
  • Wensen t.a.v. luchtbehandeling (lucht zuiveren)
  • Wensen t.a.v. verwarming (moet de installatie ook verwarmen ?)
  • Geluidsproductie (hoeveel geluid mag de installatie maken ?)

Industriële airconditioning renoveren

Zijn de omstandigheden in een bedrijf verandert en is er een andere koelbehoefte ontstaan, dan kan het bestaande aircosysteem in een aantal gevallen gerenoveerd of geüpgraded worden met nieuwe componenten. Een volledig nieuwe installatie is dan overbodig, waardoor er geen grote investeringen nodig zijn.

Bespaar hier op uw elektriciteitswerken

Industriële elektriciteitswerken nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte