Industriële verwarming

Industriële verwarming is met name geschikt voor het efficiënt en rendabel verwarmen van bedrijfsruimtes en fabriekshallen. De meeste verwarmingssystemen zijn gasgestookt of maken gebruik van heet water, maar er zijn ook elektrische verwarmingssystemen.

Soorten industriële verwarming

De volgende verwarmingssystemen worden het meest toegepast in de industrie:

  • Luchtverwarming (gas of warm water / stoom)
  • Stralingsverwarming (gas of warm water / stoom of elektriciteit)

1. Industriële Luchtverwarming

Luchtverwarming is met name geschikt voor ruimtes die in zijn geheel verwarmd moeten worden en in ruimtes waar zuivering van de lucht gewenst is. Denk aan omgevingen waar gelast wordt of aan andere industriële ruimtes waar tijdens de productie irriterende dampen of stoffen vrijkomen. De verwarmingsinstallatie kan in dit soort omgevingen gekoppeld worden aan een luchtbehandelingssysteem, waardoor de lucht niet alleen verwarmd, maar ook gefilterd wordt. Luchtverwarmingssystemen bieden een hoog klimaatcomfort en een goed rendement tegen lage kosten. Energiebronnen: gas, warm water of stoom.

2. Industriële stralingsverwarming

Stralingsverwarming is met name geschikt voor fabriekshallen en productieruimtes die slechts gedeeltelijk verwarmd hoeven worden. Door stralingsbuizen strategisch te plaatsen kan een bepaalde werkplek individueel verwarmd worden. Het voordeel van stralingsverwarming is dat er geen lucht- of stofverplaatsing plaatsvindt (door convectiestromen) en dat de installatie de ruimte enkel daar waar nodig verwarmt. Tevens gaat er minder warmte via het dak van de ruimte verloren. De stralingswarmte wordt afgegeven met gasgestookte stralingsbuizen, stralingsbanen of stralingspanelen. Energiebronnen: gas, warm water, elektriciteit.

Welke type industriële verwarming is het meest rendabel?

De rendabiliteit van een verwarmingssysteem hangt met name af van het soort ruimte en de wijze waarop deze gebruikt wordt. In een adviesgesprek zal de installateur de locatie inspecteren en nagaan hoe de warmte het meest efficiënt in de ruimte verdeeld kan worden. Tevens zal hij inventariseren wat de eisen zijn ten aanzien van de luchtkwaliteit. Aan de hand van berekeningen kan de installateur vaststellen welk type verwarming het meest geschikt is en welke energiebron het best gebruikt kan worden (gas, warm water, stoom, elektriciteit).

Installatie / renovatie / herstelling nodig? Klik hier
Voordelen luchtverwarming Voordelen stralingsverwarming
Koppeling aan klimaatsysteem mogelijk Geen lucht- of stofverplaatsing
Hele ruimte wordt verwarmd (warmte wordt niet tegengehouden door objecten) Individuele werkplekken kunnen gericht verwarmd worden.
Hoog rendement tegen lage kosten Geen warmteverlies via het dak
Erg geschikt voor ruimtes die niet continu in gebruik zijn.

Totale klimaatoplossing

Installatiebedrijven zorgen niet alleen voor de verwarming in een ruimte, maar dragen ook zorg voor een gezond werkklimaat. Zo zijn bijvoorbeeld totale klimaatoplossingen mogelijk waarbij de lucht niet alleen verwarmd wordt, maar tevens gezuiverd met behulp van speciale patronenfilters. Luchtzuivering is belangrijk in ruimtes waar schadelijke dampen worden geproduceerd (bijvoorbeeld in een ruimte waar spuitgietmachines staan opgesteld). Een beter luchtklimaat leidt tot een verhoogd welzijn van de werknemers, wat op zijn beurt weer leidt tot een hogere productiviteit. In combinatie met warmte-terugwinunit blijven de energiekosten ook nog eens binnen te perken.

Renovatie of uitbreiding van industriële verwarming

De industrie is constant in beweging en de inrichting van bedrijfsruimtes verandert continu. Hierdoor zijn veranderingen in het verwarmingssysteem soms noodzakelijk. Indien het systeem flexibel ontworpen is, zijn uitbreidingen snel een efficiënt te realiseren. Soms zijn er grotere ingrepen nodig en moet het systeem gerenoveerd of geüpgraded worden naar moderne maatstaven.

Bespaar hier op uw elektriciteitswerken

Industriële elektriciteitswerken nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte