Industriële domotica
Industriële domotica is bezig aan een ware opmars. Steeds meer bedrijven en industrieën zien de voordelen ervan in en investeren in moderne domotica systemen. Maar wat zijn deze voordelen nu eigenlijk en hoe kan industriële domotica slim geïmplementeerd worden?
Industriële domotica: wat is het?
Industriële domotica valt het best te omschrijven als een elektronisch systeem dat verschillende apparaten, installaties en systemen in en om het gebouw met elkaar verbindt. Door een domotica systeem kunnen verschillende apparaten en installaties met elkaar communiceren en is centraal beheer op afstand mogelijk (via smartphone, tablet, enz.)
Installatie / renovatie / herstelling nodig? Klik hier
Toepassingsmogelijkheden
Enkele toepassingsmogelijkheden van industriële domotica:
-
Koppeling van het alarmsysteem aan de verlichting of rolluiken
- Automatisch schakelen van de verlichting (m.b.v. bewegingssensors)
- Op afstand uitlezen en bedienen van installaties (via tablet of smartphone)
- Koppeling van de verwarming aan bewegingssensors en raamsensoren
- Automatisch openen en sluiten van poorten en deuren
- ...
Voordelen van industriële domotica
-
Energiebesparend
(bijvoorbeeld: werkplekken die alleen verwarmd en verlicht worden wanneer nodig.) Het energieverbruik is meestal ook digitaal uit te lezen.
- Efficiënt centraal beheer
Met een smartphone, tablet of bedieningspaneel zijn alle functies van het systeem centraal en op afstand te bedienen. Dit komt ten goede aan de efficiency binnen het bedrijf. Geautoriseerde techniekers kunnen de installatie bijvoorbeeld eenvoudig op afstand monitoren en bedienen.
- Betere beveiliging / bewaking
Door systemen aan elkaar te koppelen is het gebouw beter te controleren en zijn de installaties op afstand te monitoren. Bij gevaar kan het systeem indien nodig zelf actie ondernemen (verlichting schakelen, meldkamer informeren, deuren sluiten, camerabeelden versturen).
Twee soorten domotica systemen
Er zijn ruwweg twee soorten domotica systemen te onderscheiden: merkgebonden systemen en gestandaardiseerde domotica systemen. Deze laatste groep wordt het meest toegepast in het bedrijfsleven en de industrie omdat dit het meest flexibele systeem is.
- Merkgebonden systemen
Merkgebonden systemen zien we vaak terug bij home domotica (particulier). Vaak zijn het draadloze apparaten die een communicatieprotocol gebruiken dat alleen door de fabrikant van het systeem wordt ondersteund. Een veelgebruikt home domotica systeem is: Niko home control. Het voordeel van merkgebonden systemen is dat ze makkelijk verkrijgbaar zijn en een goede prijs-kwaliteitverhouding bieden. Nadeel is de afhankelijkheid van één fabrikant.
- Gestandaardiseerde industriële domotica systemen
Deze domotica systemen maken gebruik van communicatieprotocollen die wereldwijd door talloze fabrikanten gebruikt worden. Aangezien elk onderdeel in het systeem dezelfde ‘taal spreekt’, maakt het niet uit voor welke fabrikant men kiest, zolang het standaard protocol maar hetzelfde is. Populaire standaard protocollen: KNX en EIB. De meeste industriële domotica systemen worden bekabeld aangelegd (bussysteem) maar zijn op afstand bedienbaar.
Installatie / renovatie / herstelling nodig? Klik hier
Voordelen van de verschillende domotica systemen
Merkgebonden |
Gestandaardiseerd |
Gunstige prijs / kwaliteitverhouding |
Niet afhankelijk van één fabrikant |
Uitgebreide pakketten |
Onderdelen van verschillende fabrikanten zijn eenvoudig te combineren |
Eenvoudig te installeren |
Flexibel systeem, makkelijk uit te breiden |
Vooral geschikt voor thuisgebruik |
Zowel geschikt voor thuisgebruik als voor industriële toepassingen |
KNX: wereldwijde standaard voor industriële domotica
KNX is een communicatieprotocol dat wereldwijd wordt toegepast in domotica systemen. Deze standaard is begin 2000, na een fusie van verschillende andere standaarden (waaronder Batibus en EHS) ontstaan. KNX is een doorontwikkeling van een andere populaire standaard die in de jaren negentig veel werd gebruikt: EIB. EIB is compatibel met het modernere KNX.
EIB (Europese Installatie Bus)
Dit standaard protocol werd in de jaren negentig ontwikkeld door Siemens en een aantal andere Europese fabrikanten. Het werd al snel geadopteerd door de industrie en veel gebruikt voor de besturing van elektrotechnische installaties. EIB vormde begin 2000 de basis voor het nieuwe, uitgebreidere protocol KNX.
Installatie van industriële domotica
Het installeren en onderhouden van domoticasystemen in industriële omgevingen vereist specifieke knowhow, zoals grondige kennis van EIB, KNX, TCP en andere veelgebruikte communicatieprotocollen. Tevens is het belangrijk dat het systeem in nauw overleg met de opdrachtgever ontworpen wordt en aan alle efficiencyeisen voldoet. Een domoticasysteem op maat staat garant voor een hogere efficiency, verbeterde veiligheid en lagere energiekosten.
Bespaar hier op uw elektriciteitswerken
Industriële elektriciteitswerken nodig? Vergelijk hier
4 prijzen via 1 offerte-aanvraag.
Start uw offerte