LED verlichting plaatsen

LED laten plaatsen in woning of LED-verlichting voor bedrijven? Wat vooral begon als een keuze voor energiezuinige, witte verlichting, werd al vlug een diversiteit aan verlichtingselementen. Alle voordelen en soorten van led verlichting op een rij.

Wat is een led lamp?

Een led is niet meer dan een lichtgevende diode. Deze halfgeleider heeft een positieve en negatieve zijde die elkaar op afstand houden. Door het toevoegen van stroom aan deze diode, verdwijnt de afstand en wordt er een reactie gecreëerd. Het energieverlies dat gepaard gaat met deze reactie genereert licht. De diode (led) wordt ingebouwd in een kleine doorzichtige behuizing die zo gemaakt is dat ze ook dienst doet als lens om het licht te versterken. Ook al is de led nieuw in het interieur. Het wordt reeds lang gebruikt in andere toepassingen waar de lichtsterkte minder van belang is zoals autoradio’s (controlelampje). Probleem was dus voldoende lichtsterkte te krijgen en deze ook lange tijd constant te houden.

LED verlichting wordt gebruikt als functionele verlichting maar ook als decoratieve verlichting. Toepassingen van sfeervolle producten met LED-technologie zijn de LED-kubus, LED-bol, LED-strips...

Kleur led-strips

Het kleur van ledverlichting

Door een led op te bouwen uit verschillende materialen en een verschillende breedte te geven, straalt de diode een ander kleur uit omdat de toegevoegde stroom een langere of net een kortere afstand aflegt in de diode. Dus door meer of minder stroom (elektriciteit) te geven aan de diode kan men ook verschillende kleuren maken met één dezelfde led.

LED laten installeren? Vraag een gratis offerte aan

RGB ledverlichting

Het is echter zo dat leds het beste werken op één ingesteld kleur en om meerdere kleuren te krijgen op één verlichtingspunt gebruikt men zo goed als altijd meerdere leds/diodes. Om dus alsnog verschillende kleuren te verkrijgen in één lichtpunt gebruikt men de zogezegde RGB-leds. Dit soort led verlichting kan alle kleuren aannemen en wordt vaak gebruikt in led-strips. De verschillende soorten RGB-leds zijn:

 • Klassieke RGB led
  Klassieke kleuren op één diode: rood, groen en blauw (RGB) staan op één diode. Om wit te krijgen worden alle kleuren geactiveerd.
 • RGB led + witte led
  Net zoals hierboven maar aangezien wit afzonderlijk geplaatst wordt, krijgt men een mooi en zuiver wit licht.
 • RGBW led
  Deze led geeft het beste resultaat. Zuiver en puur licht in elke kleur.

Om andere kleuren te krijgen, zoals oranje of geel zal men de lichtsterkte van bepaalde kleuren aanpassen.

TIP: de kleur van je lichtpunt wordt ook bepaald door de ondergrond en omgeving. Zo zal een witte led op een gele muur anders overkomen dan op een rode muur.

Waarom LED verlichting plaatsen?

Deze keuze van om led verlichting te plaatsen wordt vooral gemaakt omwille van de vele voordelen tegenover andere lichtbronnen. De grootste voordelen om over te stappen naar led verlichting zijn:

 • Energiezuinig
  Als je rekening houdt met dezelfde lichtsterkte dan zijn led lampen nog steeds 10 maal zuiniger dan halogeenlampen. Dit betekent dus een lagere energiefactuur en minder stroomverbruik.
 • Lange levensduur
  De levensduur van een led lamp is enorm. Met meer dan 30.000 uren kan je rekenen op vele jaren plezier.
 • Er wordt geen warmte opgewekt
  De vroegere lampen en zelfs halogeenlampen stralen warmte uit. Op sommige plaatsen kan dit nadelig zijn en zelfs zorgen voor verkleuring en brandgevaar.
 • Onbeperkt aantal toepassingen
  Omdat een led lamp héél klein is, kan men de lamp zo goed als overal monteren en plaatsen. Sfeerverlichting en kleine accenten ( aan traptredes, schilderijen uitlichten, … ) zijn geen probleem. Ook in plaatsen waar veel licht nodig is, kan je leds gebruiken ( keuken, badkamer, … ).

Gebruik van led-strips op traptreden

Led verlichting heeft ook enkele nadelen: warmte en vocht. Een led heeft koeling nodig welke gemonteerd zit op de achterkant. Ook een vochtige hoek is niet ideaal. De led zal niet direct problemen hebben om te branden maar de levensduur zal aardig ingekort worden als de led in een warme of vochtige plaats hangt.

TIP: kies steeds voor goede kwaliteitsledverlichting want led verlichting is meestal ingewerkt in een led-strip

Soorten leds

Er zijn veel soorten leds op de markt en elk hebben ze hun specifieke toepassing. Led verlichting wordt geplaatst bij particuliere installaties en bij als industriële led verlichting. Zo maakt men veelal onderscheid tussen leds met lage stroom ( 12v ) en netstroom ( 220 volt ) maar er is meer:

 • DIP-led
  Dit zijn de oudste soort leds en ook de goedkoopste. DIP-leds hebben ook een lange levensduur zoals hun jongere broertjes, maar de lichtsterkte zal al na 2.000 branduren beginnen afnemen. Je zal deze leds enkel nog vinden in lage kwaliteitsverlichting.
 • SMD-led
  De standaard vandaag. De SMD led behoudt lang haar lichtsterkte en haalt eenvoudig meer dan 30.000 branduren. De getallen die bij deze leds horen, geven de grootte van de led aan. Zo heeft een SMD 5050 de afmetingen van 5x5mm.
 • COB-led
  De nieuwste generatie leds zijn de COB-ledverlichting. Waar je bij andere leds de verschillende led lampjes zag zitten, zie je nu een egaal oppervlak. De afkorting COB staat voor chip on board dus naast het gebruikte led is ook de kwaliteit van gebruikte behuizing, koeling en chip van belang bij deze verlichting.
TIP: sluit je ledverlichting aan op je elektrische installatie dan kan je kiezen om te werken op netspanning of via laagspanning
TIP: door de aanwezigheid van een chip kan men COB led ook dimmen.

LED-borden & LED-schermen

In de zakelijke wereld worden meer en meer LED-schermen geplaatst. Denk maar aan de grote LED-schermen tegen de gevel van een shoppingcentrum of de reclame-ledschermen op de parking van winkels en bedrijven. Een elektricien plaatst de LED-schermen en sluit de LED-borden op de juiste manier aan.

Waarom leds laten plaatsen door een elektricien?

Een led plaatsen is op zich niet moeilijk want ze hebben dezelfde fittings als andere lampen maar leds hebben een koele en droge plaats nodig. Bij twijfel dient de plaatsing een klein beetje aangepast worden zodat er luchtcirculatie is. Een ervaren elektricien weet perfect wanneer een plaatsing aangepast moet worden. Deze aanpassing kan het verwijderen van een klein deeltje isolatie zijn maar ook een millimeter plaats laten tussen de montageplaats en de led zodat er luchtcirculatie is.

Prijs LED verlichtingswerken

Soort werk Prijs Offerte
Installatie nieuwe LED-verlichting Op aanvraag Offerte
Oude verlichting vervangen door LED-verlichting Op aanvraag Offerte

Bespaar hier op uw elektriciteitswerken

Elektricien nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag.