Aarding laten plaatsen & aansluiten

Aarding laten plaatsen? De aarding is onze onzichtbare veiligheid om elektrocutie en brand te voorkomen in de woning in onze elektrische installatie. Er zijn een paar zaken waar je rekening mee houdt bij het aanleggen van een aarding en soms dient een bestaande aarding zelfs verbeterd te worden.

Waarom aarding laten plaatsen?

In een woning komt er soms stroomverlies voor en dit is een gevaarlijk gegeven. Stroomverlies kan elektrocutie veroorzaken of een woningbrand. Aarding dient om dit stroomverlies naar de aarde af te leiden. Stroomverlies kan ook gemeten worden, als ze te groot wordt om af te leiden naar de aarde, slaat een zekerheid ( aardbeveiliger of verliesstroomschakelaar ) uit in de zekeringskast.

De aarding en keuring van je elektrische installatie

Een slechte aarding of gewoon weg het ontbreken van aarding, is levensgevaarlijk. Zo kan stroomverlies niet gedetecteerd worden met als gevolg:

  • geen afvoer mogelijk
  • de elektrische installatie kan niet afslaan bij een te groot stroomverlies

Reden te meer voor erkende organisaties om de aarding extra goed te controleren tijdens de keuring van je elektrische installatie.

Aardingswerken nodig? Vraag een gratis offerte aan

Hoe wordt een aarding geplaatst door je elektricien?

Er zijn twee manieren om aarding te plaatsen in je woning. Bij nieuwbouw wordt meestal gekozen voor een aardingslus dat dan onder de fundamenten van je woning ligt. Deze aardingslus mag zeker niet in contact komen met beton of andere bouwmaterialen om latere problemen te vermijden.

Bij verbouwingen en renovaties kan men geen aardingslus meer leggen onder de fundamenten van de woning dus kiest men hier voor een aardingspen. Is één aardingspen of aardingsstaaf niet voldoende kunnen verschillende aardingspennen met elkaar verbonden worden door middel van een verbindingsmof.

Aardingspin in grond

Aarding plaatsen / verbeteren / versterken bestaande woning

Bij nieuwbouw of totale renovatie is het logisch dat een nieuwe elektrische installatie voorzien wordt van aarding maar ook bij bestaande woningen kan een nieuwe aarding aan de orde zijn. Als je bijvoorbeeld zonnepanelen laat plaatsen, is het mogelijk dat de bestaande aarding niet meer voldoende kan afvoeren en dus moet versterkt worden. Dit doet de elektricien sowieso met aardingspennen.

Ook als je op een andere manier je elektrische installatie verzwaart, kan het noodzakelijk zijn de aarding te verbeteren.

Prijs aarding laten plaatsen / prijs aardingspen te laten slaan.

Een aarding plaatsen tot en met de zekeringskast zal de elektricien al een vlug een dag zoet houden. Reken bij de uurkost van de elektricien ook de kosten van de aardingspen en kabels en je mag rekenen op +/- €1.000. Zijn er moeilijkheden voorzien om de aarding vlot te plaatsen zoals bij een appartement op het 3de verdiep of boorwerken om de kabel tot bij de aardingspen te brengen dien je een hoger bedrag te voorzien. In deze prijs zitten dan wel alle werken alsook het uitmeten van de aarding om zeker te zijn dat deze voldoende is. Ook bij een volgende keuring van je elektrische installatie. Vraag zeker meerdere offertes aan bij elektriciens en kijk of er op hetzelfde moment geen kleine, elektrische werken kunnen gebeuren zoals het vervangen van oude zekeringen of het plaatsen van een nieuw stopcontact. Zo spaar je alvast een extra verplaatsing uit.

TIP: komt er een elektricien langs om een elektrische werken uit te voeren zoals de plaatsing van een deurbel, stopcontact of schakelaars? Vraag dan meteen of hij ook even vlug jouw aarding wil uitmeten. Hij zal dit zonder morren doen en waarschijnlijk ook gratis.

Prijs aardingswerken

Soort werk Prijs Offerte
Nieuwe aarding plaatsen Op aanvraag Offerte
Aarding uitmeten Op aanvraag Offerte

Bespaar hier op uw elektriciteitswerken

Elektricien nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte