Deurbel plaatsen & vernieuwen

Deurbel

Niets zo onzichtbaar en toch veel gebruikt als een deurbel. Ieder huis of appartement heeft er namelijk één hangen. Een nieuwe deurbel installeren, of bij een defect de deurbel vervangen? Lees hier onze tips.

Hoe werkt een deurbel op elektriciteit?

Je hebt twee grote soorten deurbellen: de draadloze deurbel en de bedrade deurbel. In dit artikel behandelen we plaatsing van een bedrade deurbel op elektriciteit. Deze wordt aangesloten op je elektrische installatie.

TIP: bij een bedrade deurbel heb je geen problemen met batterijen of beperkte signaalsterkte (frequentie) en is je installatie klaar voor een videofoon of parlofoon.

Belangrijk om te weten is dat een deurbel op zwakstroom werkt ( meestal 12v ) en er dus sprake is van een transformator tussen je deurbel en de elektrische installatie. De effectieve aansluiting van de transformator kan geschieden via een stopcontact of kan mooi weggewerkt worden in de muur.

Vanuit de transformator zal er een kabel vertrekken naar de deurbel en van de deurbel vertrekt er dan op haar beurt een kabel richting drukknop aan je voordeur.

Nieuwe deurbel plaatsen

Belangrijk is dus om goed te kijken waar je de kabels plaatst en of je de aansluiting met je elektrische installatie weggewerkt wenst te zien of je deze op een bestaand stopcontact plaatst. Gezien de zwakstroom en laag verbruik is er geen probleem om de deurbel aan te sluiten op een bestaand stopcontact dat occasioneel gebruikt wordt om te stofzuigen of dient om een sfeerlampje te laten branden.

Plaats je een nieuwe deurbel dan kan je de bekabeling het best goed wegwerken en in wachtbuizen leggen. Zo kan je later andere kabels doortrekken of zelfs verzwaren als je wenst over te schakelen naar een domoticasysteem, je voordeur wenst te automatiseren of een videofoon of parlofoon wenst te installeren.

Offerte elektriciteitswerken deurbel nodig? Klik hier

Bestaande deurbel vernieuwen: defecte deurbel repareren

Heb je reeds een deurbel op elektriciteit maar is deze defect, controleer dan eerst even waarom je deurbel niet meer functioneert. Het kan een defect aan de bel of drukknop zijn maar ook een kortsluiting op één van de kabels. Als het dit laatste is, zal een nieuwe deurbel plaatsen geen oplossing zijn. Integendeel, een voortdurende kortsluiting kan de nieuwe bel ook direct stuk maken. Is er een kortsluiting tussen je elektrische installatie en de transformator dan is er kans op brand als je de kortsluiting niet oplost.

Laat de werken uitvoeren door een elektricien. Deze kan de kabels uitmeten en eventuele elektriciteitsproblemen detecteren.

Extra bel installeren op je bestaande deurbel

Het is niet omdat je bedrade deurbel op elektriciteit werkt dat je geen extra bel kan installeren op plaatsen waar je de eerste bel niet hoort zoals het tuinhuis of de keuken. Moderne deurbellen hebben de optie om extra bellen aan te sluiten. Kijk bij de aankoop van je eerste bel reeds of er uitbreidingsmogelijkheden zijn van de deurbel.

Is er geen mogelijkheid om je deurbel uit te breiden dan kan je nog steeds vragen aan je elektricien om een extra ingesloten ( bedrade ) bel te plaatsen of de tweede bel draadloos te installeren met behulp van een scheidingsrelais op de eerste bel ( deze relais sluit de contacten van de draadloze belknop ).

Let bij draadloze toestellen steeds op de gebruikte frequentie en de maximum mogelijke afstand. Neem deze ruim genoeg want de afstand wordt ingekort als het signaal door muren of houten wanden dient te gaan.

Opties

Wens je meer controle aan de voordeur? Kies dan voor de plaatsing van een parlofoon of videofoon. Of misschien kan je opteren voor de plaatsing van toegangscontrole.

Prijs elektriciteitswerken deurbel

Soort werk Prijs Offerte
Nieuwe deurbel plaatsen Op aanvraag Offerte
Deurbel vervangen Op aanvraag Offerte
Deurbel bedrading meten & kabels trekken Op aanvraag Offerte

Bespaar hier op uw elektriciteitswerken

Industriële elektrotechniek nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte