Tuinverlichting plaatsen

Tuinverlichting plaatsen en buitenverlichting installeren worden wel eens uitgesteld. Toch is het best op voorhand de benodigde voorbereidingen te treffen. Wij geven tips & advies.

Buitenverlichting plaatsen a.h.v. het lichtplan

Net als binnen zal je buiten ook goed moeten nadenken over waar je welke tuinverlichting waar plaatst. Zo maar enkele lantaarns aan je tuinpad laten plaatsen of een spot op de vijver richten kan in het begin voldoende lijken maar al vlug zal je merken dat je tuin meer licht verdient dan enkel dat.

We denken onder meer aan:

  • het uitdiepen van je tuin met sfeerverlichting onder bomen of struiken;
  • extra aansluitingen voor tuinmachines, speeltuigen, multimedia...;
  • uitlichten van een beeld of fontein;
  • functionele verlichting rond het terras;
  • al dan niet gebruiken van dimmers, schemerlampen, bewegingsdetectoren, …;
  • verlichting voor bezoekers of voor als je thuis komt;
  • plaatsing van zonnepanelen in tuin / terras;

Het opstellen en ontwerpen van een degelijk lichtplan is dus aangeraden, niet alleen om de kosten te ramen maar ook zeker te zijn dat alles voorzien is. Het lichtplan maakt onderdeel uit van het tuinontwerp. Zo kan de tuinaannemer in samenspraak met de elektricien / tuinarchitect de tuin aanleggen en vervolgens kan de elektricien de elektriciteit ( kabels, lichtpunten, schakelaars, domotica... ) plaatsen.

Tuinverlichting plaatsen samen met je elektricien

De eerste vraag die je jezelf stelt als je tuinverlichting of buitenverlichting wenst te plaatsen in je tuin of aan je oprit, is of je zelf het volledige lichtplan wenst uit te denken / ontwerpen en je elektricien de plaatsing laat doen of dat je hulp inroept van iemand met ervaring. Je kan opteren voor een tuinarchitect maar een elektricien met ervaring in het plaatsen van tuinverlichting kan je al aardig op weg helpen.

Grote kans dat je elektricien je gratis het nodige advies zal geven over waar je best sfeerverlichting en functionele tuinverlichting plaatst in ruil voor de garantie dat hij de tuinverlichting mag aanleggen. Vermeld in je offerte naar de verschillende elektriciens of ze kunnen helpen met het ontwerpen van het lichtplan.

Installatie tuinverlichting nodig? Vraag een gratis offerte aan

Waar gebruik je verlichting in je tuin?

Of je nu zelf aan de slag gaat met de opmaak van een lichtplan of je werkt samen met je elektricien, je zal steeds zelf moeten nadenken welke soort buitenverlichting je zal laten plaatsen. Je kan de soorten tuinverlichting onderverdelen in 2 grote groepen:

  1. Functionele tuinverlichting
  2. Sfeerverlichting

Functionele tuinverlichting

Onder functionele tuinverlichting wordt alle buitenverlichting verstaan die je in staat stelt je tuin en de woning goed zichtbaar te maken. De meest voorkomende functionele buitenverlichtingen zijn:

  • verlichten van paden & trappen;
  • terrasverlichting en verlichting in / rond tuinhuisjes;
  • verlichten van de plaats waar compostbakken of vuilbakken staan;
  • voorkant van het huis verlichten tot bijvoorbeeld de brievenbus of carport;
  • zwembadverlichting;
  • ...
Installatie tuinverlichting nodig? Vraag een gratis offerte aan

Sfeerverlichting voor buiten

Naast functionele verlichting moet je ervoor zorgen dat de tuin ook gezellig en sfeervol oogt. Dit kan je doen door hier en daar sfeerverlichting te plaatsen. De meest gekozen plaatsen om sfeerverlichting in je tuin te laten plaatsen zijn:

  • vijververlichting en verlichting voor waterpartijen
  • fonteinverlichting
  • gazonverlichting
  • verlichting onder planten en struiken
  • verticale verlichting ( naar boven gericht ) evenwijdig met bomen of grote struiken
  • ...

Belangrijk: overdrijf niet met sfeerverlichting. Heb je toch veel plaatsen in je tuin die je wenst bij te lichten, maak dan in je lichtplan verschillende kringen aan zodat je niet steeds alles aan of uit moet doen maar je kan kiezen welke lichtpunten je in de kijker plaatst. Je kan dit doen door met twee stroomkringen te werken of door de verlichting volledig te automatiseren d.m.v. een domoticasysteem. Je kan beiden ook combineren natuurlijk.

Sfeerverlichting tuin

Sfeerverlichting aan het tuinpad

Functionele buitenverlichting voor bezoekers en thuiskomst

Als laatste is het ook belangrijk aan veiligheid en bezoekers te denken bij buitenverlichting. Zo is het aangewezen om plaatsen waar je bezoekers ontvangt zoals de oprit of voordeur uit te rusten met buitenverlichting. Dit is vooral nuttig tijdens de donkere wintermaanden. Zo denken we onder andere aan:

  • spots of lichtpalen aan je oprit met bewegingssensor;
  • schakelbare buitenverlichting aan de voordeur;
  • timers met basisverlichting zodat er steeds een zicht is op de voordeur en oprit

Enkele opties: bewegingsdetectoren / automatische schemerstand

Genieten van je tuinverlichting is de boodschap dus je moet reeds bij de aanleg rekening houden met de bediening en goed functioneren van je buitenverlichting. Je wil niet steeds naar achter in de tuin lopen om de sfeerverlichting aan te schakelen en je wil al zeker niet op deze manier de verlichting gaan uitschakelen… Gelukkig zijn er tegenwoordig veel goedkope oplossingen om je tuinverlichting optimaal te bedienen.

Eerst en vooral kan je standaard de tuinverlichting opsplitsen en afzonderlijk bedienen met schakelaars dicht bij de woning of op je terras. Het is zelfs helemaal geen gek idee om de basis van je buitenverlichting binnen te kunnen aan- en uitschakelen. Bij voorkeur plaats je deze schakelaar in een ruimte dewelke uitgeeft op de tuin zoals een veranda of de keuken.

Naast het manueel schakelen kan je ook kiezen voor automatische verlichting. Automatische verlichting kan je op twee manieren indelen:

  1. verlichting met timer
  2. verlichting met sensoren

In het eerste geval zal de verlichting automatisch inschakelen en uitschakelen op een vooraf bepaald uur. Natuurlijk hoeft dit niet elke dag hetzelfde te zijn dus kies op zijn minst een weekkalender en geen dagkalender. Zo kan je de weekendindeling anders aanpakken dan tijdens de werkweek.

Bij nummer 2 zullen de sensoren de verlichting sturen. Je hebt verschillende soorten sensoren:

  • Lichtsensoren
    Wordt het donker dan schakelt de tuinverlichting aan. Staat de zon hoog genoeg aan de hemel dan schakelt de verlichting zich automatisch uit.
  • Bewegingssensoren
    Wandelt er een persoon in de omgeving van de verlichting of komt er een wagen de oprit opgereden, de sensoren zullen de verlichting inschakelen. Na een bepaalde tijd dimmen de lichten automatisch.
TIP: Laat je bij de keuze van deze tuinverlichting goed bijstaan door je elektricien want je wil niet dat de verlichting steeds inschakelt en uitschakelt door slecht werkende sensoren.
TIP: Kies bij tuinverlichting met lichtsensoren ook een timerfunctie. Het heeft geen zin dat je tuinverlichting 12 uur brandt. De timerfunctie zorgt ervoor dat deze verlichting dan nooit ‘s nachts inschakelt (bijvoorbeeld tussen 12 en 6 uur).

Twee soorten buitenverlichting: netspanning en laagspanning

Voor functionele buitenverlichting kies je steeds voor netspanning vanwege de benodigde lichtsterkte maar voor de sfeerverlichting in je tuin kun je ook kiezen voor laagspanning. Dit is verlichting dat werkt op 12v. Deze zijn ook aangesloten op het net maar door middel van een transformator aan de lamp werken ze op laagspanning. De voordelen van tuinverlichting op laagspanning zijn:

  • veiligheid tegenover kinderen en huisdieren
  • een laagspanningskabel hoeft minder diep in de grond gegraven te worden
Installatie tuinverlichting nodig? Vraag een gratis offerte aan

Veel gebruikte tuinverlichting

Eens het lichtplan afgewerkt en je zicht hebt op de verschillende lichtpunten kan je werk maken om te kiezen uit vele soorten lampen, spots en lantaarns. Een korte toelichting over de beschikbare soorten:

  • Paallampen
    Paallampen zijn armaturen die een lichtpunt bevatten op grondhoogte. Deze palen, lantaarns en voetlampen zorgen vooral voor de verlichting van paden en afboording van opritten.
  • Wandlampen
    Deze lampen worden geplaatst aan de voordeur of terras. Ze kunnen gebruikt worden als functionele verlichting maar ook om de woning zelf bij te lichten.
  • Solarlampen
    Solarlampen zijn lampen op zonne-energie. Groot voordeel is dat ze eenvoudig verplaatsbaar zijn. Er is een groot verschil tussen solarlampen uit een warenhuis en solarlampen dat je elektricien of tuinarchitect gebruikt. De lampen hebben een grotere weerstand en bevatten soms een sensor of draadloze bediening.
  • Inbouwspots
    Deze lichtpunten worden ingewerkt in de grond of vloer. Ze zorgen voor primair licht en sfeerverlichting.
  • LED tuinverlichting
    LED-strips worden gebruikt om trappen en dorpels te accentueren. Dankzij hun groot lichtpallet kan je de tuin omtoveren tot een sfeervolle plaats.
LED tuinverlichting

LED tuinverlichting onderaan treden buitentrap

TIP: Laat je elektricien ook de lampen kopen. Aangezien hij ze kan kopen in groothandelszaken en grotere hoeveelheden, zal zijn prijs lager liggen dan wanneer je de lampen zelf aankoopt.

Kies je lichtpunten in de tuin met fluolampen of met ledlampen?

Fluolampen hebben een lange levensduur en geven ook veel licht (lichtsterkte) maar daar tegenover staat dat ledlampen nog minder energie verbruiken. Als je berekend hoeveel uur je tuinverlichting ingeschakeld is, kan je daar maar beter rekening met houden. Ook belangrijk is om te weten dat fluolampen het niet zo goed doen bij koud weer. Ze zullen trager inschakelen en minder licht produceren. Ledlampen reageren net omgekeerd: hoe kouder, hoe beter deze lampen functioneren.

TIP: Koop enkel fluolampen die je kan gebruiken bij temperaturen tot -20 °C.

Veiligheid voor je buitenverlichting en tuinverlichting

Hoeft het gezegd worden dat veiligheid boven alles staat? Dit geldt zeker voor buitenverlichting waar de weergoden vrij spel hebben. Je laat de buitenverlichting dus sowieso aanleggen door een elektricien met kennis van zaken en ook op een afzonderlijke stroomgroep (kring) dewelke zich achter een differentiaalbeveiliging van 30 mA bevindt.

Je tuin aanleggen zonder verlichting

Je bent aan het bouwen of renoveren maar er is geen budget voor tuinverlichting? Laat dan reeds wachtzekeringen, wachtbuizen en wachtkabels aanleggen in je tuin. Zo hoef je later enkel nog de effectieve lichtpunten aan te koppelen. Zo voorkom je ook verzakkingen of opengebroken terrasvloeren.

Wanneer kan je tuinverlichting laten aanleggen?

Tuinverlichting en buitenverlichting kan in elk seizoen aangelegd worden maar het mag niet hard vriezen aangezien de elektricien soms tot 80 cm diep moet graven om kabels te leggen.

Prijs tuinverlichting plaatsen

Soort werk Prijs Offerte
Aanleg tuinverlichting Op aanvraag Offerte
Aansluiting tuinverlichting Op aanvraag Offerte
Tuinverlichting vernieuwen en renoveren Op aanvraag Offerte

Bespaar hier op uw elektriciteitswerken

Elektricien nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte