Databekabeling plaatsen & vernieuwen

Tegenwoordig gebruiken we zoveel WIFI dat je bijna zou denken dat je woning zonder datakabels kan. Er zijn echter nog voldoende redenen om data bekabeling te laten plaatsen in je huis.

Verschillende soorten data bekabeling: SVV, UTP 6, UTP7, ...

Iedereen kent wel de netwerkkabels die uit onze router of modem komen. Dat zijn UTP kabels. Ze zijn perfect om ons intern netwerk te verbinden of elektrische toestellen met data voorzien zoals:

 • digitale televisie;
 • servers;
 • computers;
 • router;
 • particuliere en bedrijfsnetwerken;
 • modem;
 • wifi netwerk;
 • domoticasysteem;
 • centraal audiosysteem;
 • alarmsysteem;
 • toegangscontrole;

Ben je echter van plan om je elektrische installatie te automatiseren of een domoticasysteem aan te koppelen kan je ook gebruik maken van een SVV kabel. Dit is een datakabel vooral gebruikt om teleruptoren van één of meerdere lichtpunten aan te sturen via drukknoppen of dimmers.

Bekabeling laten plaatsen / renoveren? Vraag een gratis offerte aan

Je zal dus waarschijnlijk UTP kiezen voor je netwerk maar er zijn verschillende soorten UTP kabels. Gelukkig volgen ze een eenvoudig systeem: hoe sneller en recenter de kabeltechnologie, des te hoger het getal. Als je een UTP kabel kiest met nummer 6 of 7 zit je goed. Deze halen beiden snelheden tot 10.000 Mbit/s en zijn geschikt voor 10-Gigabit netwerken.

TIP: ligt de datakabel bij een andere kabel in de wachtbuis, kies dan voor een UTP kabel met extra isolatie (U/UTP, F/UTP of S/FTP)
TIP: vraag aan je electricien ook na welke UTP of SVV kabel hij gaat gebruiken. Laat dit ook opnemen in je offerte want er zijn grote prijsverschillen in de verschillende kabels, zeker als je een groot aantal meters wenst te laten plaatsen.

Wie plaatst datakabels, netwerken, routers, modems en andere IT items zoals wifi voor jou als particulier?

Voor bedrijven bestaan er veel gespecialiseerde bedrijven die databekabeling leggen maar ben je particulier dan staan de zaken anders. Je moet dan op zoek naar een elektricien die ervaring heeft met datanetwerken. Normaal zal je dan terecht komen bij een firma dat ook domoticasystemen of beveiligingssystemen plaatst. Denk je enkel aan een extra router op de zolder, kies dan vooral voor een grotere wachtbuis dat naar boven leidt. Zo kan je later aanpassingen doen of zelf een kabel doortrekken tot boven.

UTP kabel voor netwerken

Perfecte wifi ontvangst in je woning

Wifi krijg je door een router die aangesloten wordt aan je modem van je dataleverancier ( Belgacom of Telenet ) met een datakabel. Je plaatst deze router zo centraal mogelijk in de woning om overal wifi te kunnen gebruiken.

Maar elke woning is anders en in sommige woningen kan je problemen ondervinden om in elke ruimte een goede wifi ontvangst te hebben met slechts één router ondanks een goede opstelling. Of je wenst op één kamer nog steeds vast internet te gebruiken omwille van de werkzekerheid en snelheid. Op dat moment trek je een extra datakabel naar deze ruimte en sluit een extra router aan.

TIP: wens je enkel een betere wifi ontvangst kan je ook kiezen voor powerline adapters of een wifi repeater. Deze zijn te koop bij speciaalzaken of de shops van je data-leverancier (Proximus of Telenet)

Waar plaats je datakabels en waar is het echt nodig

Ondanks het feit dat de toekomst draadloos is, raden we aan bij nieuwbouw of grote renovatie nog steeds een vaste datakabel te voorzien naar verschillende hoeken van je woning. We denken hierbij vooral aan:

 • tuin / garage
 • zolder
 • kelder
 • ruimtes aan de achterkant van de woning (data opstelling van je leverancier staat steeds vooraan de woning)
 • elk verdiep

Zo kan je achteraf nog steeds extra data aansluiten of starten met een domoticasysteem zonder dat er nieuwe kabels dienen getrokken worden.

TIP: alle kabels dienen steeds samen toekomen in één centraal punt. Vermijd absoluut aftakkingen.

Prijs bekabelingswerken

Soort werk Prijs Offerte
Nieuwe (Data) bekabeling plaatsen Op aanvraag Offerte
(Data) bekabeling renoveren Op aanvraag Offerte

Bespaar hier op uw elektriciteitswerken

Elektricien nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte