Televisie kabels plaatsen & aansluiten

TV bekabeling plaatsen of tv kabels vernieuwen? Televisie gaat al decennia mee in onze woningen maar nu is de manier waarop we TV kijken vlug aan het veranderen. Waar let je best bij het werken met televisiekabels?

Welke TV-aansluitingen bestaan er?

In België heb / had je twee soorten tv-aansluitingen waaruit je kan kiezen om naar televisie te kijken:

 • aansluiting via de coax-kabel
 • aansluiting via de analoge telefoonlijn

Afhankelijk van welke leverancier je kiest, zal je één van bovenstaande opties voor handen hebben. Welke keuze je maakt hangt volledig samen met de keuze van leverancier want zowel de vroegere kabel als telefoonlijn bieden nu:

 • ( digitale ) telefonie ( Telefoonkabel UTP )
 • ( digitale ) televisie ( Coaxkabel + Netwerkkabel UTP )
 • internet ( Netwerkkabel UTP )

Je hoeft dus geen keuze te maken om een bepaalde dienst te missen. Wel om een betere of grotere keuze te hebben van een bepaalde dienst. Aanbieders van telefonie en digitale televisie zijn: Telenet, Proximus, TV-Vlaanderen...

Aansluiting analoge televisie

Als je via de kabel naar analoge televisie wenst te kijken heb je voldoende aan de binnenkomende coax-kabel. Analoog televisie kijken via de oude telefoonlijn is niet mogelijk. De technologie laat het doorsturen van analoge televisiesignalen niet toe.

Aansluiting digitale televisie

De technologie van digitale televisie staat zo ver dat ze beschikbaar is in elke woonkamer. Eigenlijk is dit reeds een tijdje mogelijk maar de meeste televisiezenders hadden nog niet de mogelijkheid om de beelden digitaal op te nemen of uit te zenden. Als je via de kabelaansluiting digitale tv wenst te bekijken, zal je nood hebben aan twee kabels die tot aan je tv lopen. Eén is de coax-kabel en de andere is een utp netwerkkabel die van je modem afkomstig is. Beiden dienen aangesloten te worden op de digicorder. Je kan ook opteren om digitale tv te bekijken via sateliet. Bij digitale satelliettelevisie dient een satellietschotel geplaatst te worden.

Je televisie aansluiten op de oude telefoonlijn om de vele zenders te ontvangen is iets eenvoudiger. Je hebt enkel een utp-kabel nodig die van je modem tot aan je decoder loopt.

TV aansluiting / bekabeling installeren? Vraag een gratis offerte aan

Aansluiting digitale tv

Om een goede binnenaansluiting te verzorgen dien je correct alle binnenkabels en inbouwcontactdozen te installeren. De coax-kabel wordt aangesloten aan de tv-contactdoos. De elektricien voorziet de installatie en de aansluiting van de contactdoos in de muur. Het betreft een 2x meervoudige coax-aansluiting voor tv en FM.

 • Kabel: TV/FM aansluitsnoer
 • Kabel: Coax-kabel
 • Contactdoos: TV/FM contactdoos
 • Contactdoos: RJ45-UTP contactdoos

Contactdoos televisie

Hoeveel kost het aansluiten van tv bekabeling?

Indien je klant wordt bij één van de aanbieders van digitale televisie, rekent men voor de aansluiting meestal geen extra kost aan. De kostprijs voor de TV aansluiting halen ze uit hun maandelijkse abonnement. Ook de aansluiting tot aan je televisie of decoder wordt in vele gevallen gratis uitgevoerd. Enkel als er totaal geen kabels aanwezig zijn om de aansluiting te voorzien, wordt een extra kostprijs doorgerekend. Hier reken je best op €40 per uur.

TIP: je bent niet verplicht samen te werken met de elektricien van de gekozen leverancier. Je kan ook vragen enkel de basisaansluiting te voorzien en dan een andere elektricien te kiezen voor de verdere aansluiting. Dit kan handig zijn als er meerdere werken voorzien zijn of als de elektrische installatie nog niet afgewerkt is.

Is er nog geen tv aansluiting of tv bekabeling aanwezig?

Op dat moment moet je op zoek naar de dichtstbijzijnde aansluiting om deze te kunnen doorgeven aan de leverancier. Met deze informatie kan de leverancier de kabel laten trekken tot aan je perceel. Het deel op je eigen grond, moet je zelf voorzien net zoals je dit moet doen bij de aansluiting van je elektriciteit.

Hou rekening met

 • de kabel op je eigen grond moet loodrecht naar de perceelgrens lopen als je een voortuin of oprit hebt
 • gebruik een wachtbuis van minstens 40 mm doorsnede en leg deze minstens 60 cm diep
 • hou 3 meter over op de kabellengte. Laat de overgebleven stuk kabel liggen aan de rand van je perceel, samengebonden op een rol

Nood aan hulp?

Geraak je niet meer wijs uit alle soorten aansluitingen en installaties, roep dan de hulp in van een professionele elektricien.

Prijs tv aansluiting

Soort werk Prijs Offerte
TV bekabeling plaatsen / vernieuwen Op aanvraag Offerte
Aansluiting contactdozen Op aanvraag Offerte

Bespaar hier op uw elektriciteitswerken

Elektricien nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte