Opmaak elektrisch situatieplan / ééndraadschema

Als het over je eigen elektrische installatie gaat, heb je twee technische tekeningen nodig om jouw elektrisch dossier samen te stellen. Het ééndraadschema en het situatieplan. Wat houden beiden in en waarom heb je deze elektrische schema’s nodig?

Waarom heb je elektrische schema's nodig voor je elektriciteit?

Het ééndraadschema en het situatieplan geven een schematisch overzicht van hoe je elektrische installatie aangelegd is. Meeste personen denken dat dit enkel belangrijk is om je elektrische installatie niet afgekeurd te zien maar eigenlijk zijn deze tekeningen nog belangrijker voor jezelf.

Eerst zullen we kort uitleggen wat elk schema of elektrisch plan inhoudt en dan tonen we aan waarom ze belangrijk zijn voor je elektrische installatie.

Voorbeeld elektrisch plan

Ééndraadschema

Aan de hand van verschillende symbolen wordt de opbouw van je elektrische installatie en haar stroombanen weergegeven. Deze symbolen zijn door iedereen in de bouwsector gekend en stellen o.a. voor:

  • leidingen;
  • geleiders;
  • plaatsing schakelaars;
  • aftakkingen;
  • lichtpunten;

Elke afzonderlijke stroombaan krijgt een letter toebedeeld en deze letter keert terug op de verdeelkast ( zekeringskast ). Elke aftakking van een stroombaan krijgt een cijfer toegekend. Ook wordt het aantal ampère vermeld van de stroombaan.

Offerte opmaak elektrische plannen? Klik hier

Situatieschema

Op het situatieschema wordt via een plattegrond alle eindpunten van je elektrische installatie weergegeven. Zo vind je er onder andere de lichtpunten, schakelaars en stopcontacten op terug. Bij belangrijke of vaste toestellen wordt ook het toestel zelf vermeld. Voorbeelden van vaste toestellen zijn koelkast, wasmachine of een CV-ketel. Dit wordt gedaan omdat deze toestellen een hogere ampère nodig hebben dan standaardtoestellen.

Opmaak elektrisch plan

Technische plannen en tekeningen voor de elektrische keuring van je installatie

Beide elektrische schema’s zijn nodig om je elektrische installatie te laten keuren. Het ontbreken van één of beide schema’s is één van de meest voorkomende redenen dat een elektrische installatie afgekeurd wordt.

Tip: De schema's moeten in 3-voud aanwezig zijn op het moment van de keuring.

Situatieplan en ééndraadschema zorgen voor je eigen veiligheid en besparen geld

Nog belangrijk of laten we zeggen ‘even belangrijk’ dan het in bezit zijn van deze plannen bij het keuren van je elektrische installatie is het bijhouden en gebruiken van deze tekeningen tijdens je verblijf in de woning. Het is namelijk zo dat deze tekeningen direct duidelijk maken welke stroomgroep je moet uitschakelen bij een elektrische panne of defect.

Ook zie je op het ééndraadschema hoeveel ampère elke groep heeft en zo kan je dus gemakkelijk inschatten of je de stroomgroep zou overbelasten met het aansluiten van een bepaald elektrisch apparaat. Als je meerdere elektrische apparaten op hetzelfde moment aansluit kan dit de stroomgroep overbelasten. Ook dit kan je vaststellen met behulp van het ééndraadschema.

Bespaar geld tijdens verbouwingen

Wens je op één of ander moment verbouwingen door te voeren of je wenst je woning uit te rusten met een beveiligingssysteem of domoticasysteem? Dan kan je beide technische tekeningen gebruiken om te kijken of aanpassingen dienen te gebeuren in je elektrische installatie zoals een stroomgroep verzwaren. Ook het bekijken of er extra aansluitingen mogen komen in een groep kan je eenvoudig nagaan.

Zelf als de verbouwing niets met elektriciteit te maken heeft, zijn de tekeningen belangrijk want bij gelijk welke verbouwing is het belangrijk om te weten waar bepaalde leidingen of kabels lopen. Je wil namelijk niet dat bij het leggen van een nieuwe leiding of weghalen van een muur je elektrische installatie geraakt wordt.

Een accuraat situatieplan en ééndraadschema verhogen de verkoopwaarde van de woning

Bij een verkoop is een keuring van de elektrische installatie noodzakelijk en daar horen ook de elektrische schema’s bij. Een goedgekeurde elektriciteit ( gelijkvormigheidsattest ) verhoogd de waarde van je woning. Daarnaast kunnen deze schema’s de potentiële kopers wijzen op de staat van je elektrische installatie alsook de nauwkeurigheid dat je alles hebt onderhouden. Een extra pluspunt waar kopers graag voor betalen.

Prijs opmaak situatieplan / ééndraadschema

Soort werk Prijs Offerte
Opmaak elektrisch ééndraadschema Op aanvraag Offerte
Opmaak elektrisch situatieplan Op aanvraag Offerte

Bespaar hier op uw elektriciteitswerken

Elektricien nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte