Aarding meten & aansluiten

De aarding zorgt ervoor dat niemand geëlektrocuteerd wordt door één slecht geïsoleerd elektrisch toestel of bij een ander soort stroomverlies zoals een blikseminslag. Om te testen of deze goed werkt is het belangrijk deze goed aan te sluiten en te meten.

Wat is aarding?

Een aarding zorgt ervoor dat de aardlekstroom of lekstroom binnen je elektrische installatie of elektrische toestellen kan afgevoerd worden naar de aard. Anders gezegd: er mag geen verschil zijn tussen het elektrisch toestel of installatie en de grond waar je op staat. Als dat wel zo is, maak je kans om geëlektrocuteerd te worden.

Aardingsdraad

Aardingslus, gelegen onder de funderingen

Bijvoorbeeld: het snoer van een vaatwasmachine ;is beschadigd. Wanneer de stroomdraden contact maken met de vaatwasmachine en je raakt de vaatwasmachine aan, is de kans groot dat je geëlektrocuteerd wordt. Als je vaatwasmachine echter aangesloten is op de aarding, wordt deze stroom onmiddellijk afgevoerd. Natuurlijk heb je dan nog steeds een verlies aan verbruik of kan je volledige groep/installatie uitvallen. ( zekeringen springen )

De aardingsdraad kenmerkt zich bovengronds door de geel-groene kleur en komt bovengronds in de buurt van de meterkast.

Offerte aarding meten / aansluiten? Klik hier

Is een aarding verplicht in een huis of appartement?

Ja, een aarding is inderdaad verplicht en ook voor jezelf meer dan aangeraden.

TIP: Metalen toestellen of onderdelen van de woning ( wasmachine, kookeiland, bad...) die bij een ongeval of defect onder stroom kunnen komen, moeten aangesloten zijn op de aarding.

Hoe werkt de aarding in je woning?

Met een aardbeveiliger of verliesstroomschakelaar wordt de stroom gemeten die het huis binnenkomt via de grond en de stroom die uit de woning terugkeert. Als er een té groot verschil is tussen beiden, valt de stroom in huis volledig uit.

Aarding laten opmeten & aarding aansluiten

Een goed aangelegde aarding is belangrijk want wanneer de aarding niet correct is aangelegd ( via een aardingslus of aardingspin ) wordt de verliesstroom niet afgevoerd en kan de verliesstroomschakelaar natuurlijk ook niet uitvallen in geval van te veel stroomverlies ( overschrijding van een bepaalde waarde ).

Ben je niet zeker of je aarding correct is aangesloten of nog goed werkt? Vraag zeker een elektricien om de aarding op te meten. Via speciale apparatuur kan men zien of alles correct werkt. Uw elektricien zal bij een eventueel slecht aangelegde aarding ook onmiddellijk een oplossing kunnen aanbieden zoals het plaatsen & aansluiten van een extra aarding of een kleine aanpassing.

Materialen

  • Aardingsonderbreker
  • Aardingslus
  • Aardingsdraad
  • Aardingsstaaf
  • Aardingsbanklem
Aardingsdraad

Aardingsdraad

Prijs aarding meten, aansluiten & plaatsen

Soort werk Prijs Offerte
Aarding meten Op aanvraag Offerte
Aardingslus aansluiten Op aanvraag Offerte

Bespaar hier op uw elektriciteitswerken

Elektricien nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte