Elektriciteit renoveren

Als de elektrische installatie in heel slechte staat verkeert, dient je de volledige installatie te renoveren of vervangen door een nieuwe elektrische installatie. Men spreekt hier dan van een renovatie van je elektrische installatie.

Elektriciteit renoveren: hoe gaat men te werk?

Je elektrische installatie bestaat uit enkele grote onderdelen namelijk:

  • de zekeringkast met zekeringsbord
  • bedrading van de stroomgroepen
  • de contactpunten: lichtpunten en stopcontacten

Bij de renovatie van de elektriciteit kijk je dus eerst welk onderdeel je dient te renoveren. In het slechtste geval dien je alles onder handen te nemen.

Oude elektrische installatie toe aan vervanging

Oude elektrische installatie toe aan vervanging

Renoveren van je zekeringskast

Zo goed als altijd vervangt men de oude zekeringkast bij een renovatie. Er worden nieuwe automaten of zekeringen geplaatst plus nieuwe schakelaars waaronder de differentieelschakelaar. Ook worden de ( nieuwe ) stroomgroepen goed ingedeeld op de zekeringskast volgens de AREI normen.

Offerte elektriciteit vernieuwen / renoveren? Klik hier

Vervangen van draden en kabels van je elektrische installatie

Dienen de elektrische draden en elektrische kabels vervangen te worden omdat de isolatie niet voldoende is of dat er zwaardere draden moeten geplaatst worden, is dit een tijdrovende klus. In het beste geval hoeft er niet veel kap- en breekwerk aan te pas komen omdat je elektricien de nieuwe draden door de bestaande buizen kan trekken of omdat er reeds wachtbuizen aangebracht waren.

Als er geen kabelgoten aanwezig zijn kan je de oude draden verwijderen en nieuwe laten plaatsen op dezelfde plaats. Je kan ook kiezen om de nieuwe bedrading op een volledige andere plaats aan te brengen. Zorg ervoor dat je elektrische schema’s steeds up-to-date zijn en enkel de nieuwe bedrading aangeduid staat. Bespreek met je elektricien wat de beste oplossing is.

Renovatie stopcontacten en lichtpunten

Voor de aansluiting van elektrische apparaten hebben we stopcontacten nodig. Oude stopcontacten vervangen of slecht geplaatste stopcontacten renoveren is aangeraden binnen je elektrische installatie. Je hebt goed zicht op het aantal en er is niet veel breek- en kapwerk voor je elektricien.

Let er wel op dat de bedrading en aarding achter de lichtpunten of stopcontacten in orde is want dit kan later brand door kortsluiting geven. Deze bedrading wordt ook getest bij een elektrische keuring. Slechte isolatie zorgt dan voor een negatief advies. Ook een stopcontact met aarding dat aangesloten is zonder aarding wordt afgekeurd. Je elektricien zorgt steeds voor een correcte en vooral mooie plaatsing van je contactpunten.

Renovatie stopcontacten

Plaatsing en renovatie stopcontacten

TIP: je kan maximaal 8 stopcontacten en 10 lichtpunten plaatsen per stroomgroep/kring.

Elektriciteit vernieuwen

Spijtig genoeg is het vervangen van een bestaande installatie duurder dan het plaatsen van een nieuwe elektrische installatie bij een nieuwbouw. Dit komt omdat er rekening moet gehouden worden met bestaande elementen zoals:

  • bestaande inrichting zoals aankleding van muren, aanwezige vloeren, ...
  • reeds aangelegde goten of buizen verwijderen van oude elektrische componenten zoals de zekeringskast, ongebruikte kabels, …

Meestal ontbreken er ook goed opgestelde elektrische plannen van het huis zodat het uitkijken is om geen andere leidingen te raken.

Vraag je een offerte aan voor de renovatie van je elektriciteit, geef dan zo veel mogelijk informatie mee over de huidige situatie ( gasleidingen, waterleidingen, plaatsen waar bij voorkeur geen kapwerk dient te gebeuren, … ) en hoe de nieuwe installatie gewenst is. Meestal brengt de elektricien een huisbezoek en stelt hij een diagnose op van de bestaande toestand.

Maak zelf een eenvoudig elektrisch schema op waar je welke elektrische apparaten wenst. Ook eventuele lichtpunten vermeld je. Jouw schema dient vooral als leidraad voor je elektricien. De uiteindelijke wettelijke schema’s zal jouw elektricien later zelf opmaken. Het zijn ook deze laatste schema’s die gebruikt worden tijdens de keuring van je gerenoveerde elektrische installatie.

Offerte elektriciteit vernieuwen / renoveren? Klik hier

Prijs elektriciteitswerken

Reken op ongeveer €750 voor de renovatie van je zekeringskast. Het uurtarief van een elektricien ligt tussen €25 & €50 per uur. Voor een totale renovatie zal de elektricien ongeveer één tot twee weken werk hebben. Je rekent hier best op €2.000 à €2.500 inclusief BTW.

Al de andere werken zijn moeilijk in te schatten en vergen kennis van de eigenlijke elektrische installatie. In sommige gevallen zal de elektricien ervoor kiezen om volgens uurtarief ( in regie ) te werken omdat het werk zoals kapwerk niet op voorhand in te schatten is.

Plaatsing nieuwe elektriciteit

Plaatsing nieuwe elektriciteit

Elektrische installatie renoveren omwille van een negatieve keuring

Heb je een woning gekocht en is de elektriciteit afgekeurd of is je elektrische installatie afgekeurd bij een uitbreiding? Dan dringt een renovatie zich op voor je installatie. Kijk goed naar het keuringsverslag en sluit dit verslag ook in als je offertes aanvraagt bij verschillende elektriciens. Het kan goed zijn dat je enkel je zekeringskast dient te renoveren of er enkel een renovatie van één enkele groep moet gebeuren. Je krijgt na de aankoop van een woning met afgekeurde elektrische installatie 18 maand om alles in orde te brengen. Des gewenst kan je een verlengen aanvragen.

De renovatie van je elektrische installatie moet je ook laten keuren

Net zoals bij nieuwbouw spreekt men van een totaal nieuwe installatie en deze dient gekeurd te worden. Zorg dat je enkel de nieuwe elektrische schema’s insluit en alle oude elementen van je elektrische installatie verwijderd zijn voor de controle doorgevoerd wordt.

Prijs renovatie / vervangen elektriciteit

Soort werk Prijs Offerte
Zekeringkast vernieuwen Op aanvraag Offerte
Nieuwe elektriciteit plaatsen Op aanvraag Offerte
Totaalrenovatie elektriciteit Op aanvraag Offerte
Uurstarief elektricien Op aanvraag Offerte
Elektrische keuring Op aanvraag Offerte

Bespaar hier op uw elektriciteitswerken

Elektricien nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte