De zekeringkast van je elektrische installatie herstellen, plaatsen, vervangen of uitbreiden

De zekeringkast is het centrale knooppunt van je elektrische installatie. Als je een nieuwe installatie plaatst of een herstelling/uitbreiding doorvoert zal je dus ook al vlug bij je zekeringkast uitkomen. Enkele nuttige tips en ook een woordje uitleg over de de zekeringkast renoveren.

Gebreken in de zekeringkast meestal de oorzaak voor een negatief keuringsattest

Problemen met de zekeringkast zijn naast het ontbreken van de elektrische schema’s ( eendraadsschema en/of situatieschema ) één van de meest voorkomende problemen voor het verkrijgen van een positief keuringsverslag of om een AREI-gelijkvormigheidsverslag te ontvangen.

Zo gebeurt het regelmatig dat de benamingen van de stroomkringen in de zekeringkast niet overeenkomen met deze op de elektrische schema’s. Ook de opmaak ( organisatie ) van je verdeelbord dient overeen te komen met de verplichte schema’s.

Je merkt ook veel automaten of zekeringen die geen kalibreerelementen hebben. kalibreerelementen zijn kleine plastic blokjes die bij de zekeringen horen. Per stroomsterkte hebben deze een andere kleur. Eens vastgeklikt op het verdeelbord, kunnen de kalibreerelementen niet meer verwijderd worden. Zo kan je perfect de sterkte van de stroomgroep zien. Het vastklikken is ook de reden waarom bij een aanpassing in de stroomgroep soms geen nieuw kalibreerelement geplaatst wordt.

Een derde, veel voorkomend probleem is het ontbreken van een hoofddifferentieelschakelaar in de zekeringkast. Een goede aarding is belangrijk maar het ontbreken van een hoofddifferentieelschakelaar stelt je bloot aan elektrocutie en sowieso een hoger energieverbruik door potentieel stroomverlies.

Zorg ervoor dat alles in orde vóór keuring van de zekeringkast.

Plaatsing zekeringkast door elektricien

Plaatsing zekeringkast door elektricien

De zekeringkast is verbonden met de meterkast: let op je veiligheid en energieverbruik

Alles komt dus samen in de zekeringkast. De zekeringkast op haar beurt is verbonden met de meterkast. We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk een goede plaatsing of installatie van je zekeringkast is.

Offerte plaatsing / nazicht zekeringkast? Klik hier
TIP: Jouw veiligheid en energieverbruik rusten op een goed geplaatste zekeringkast. Laat enkel ervaren elektriciens toe voor de plaatsing van de zekeringkast.

Een nieuwe zekeringkast plaatsen of een bestaande zekeringkast renoveren

Ondergaat je elektrische installatie een grondige update of plaats je een volledig nieuwe installatie dan laat je de elektricien van dienst ook de zekeringkast plaatsen. Een bestaande zekeringkast aanpassen als er veel stroomgroepen worden aangepast of verdwijnen/bijkomen is onbegonnen werk.

Veel doe-het-zelvers werken zelf hun elektrische installatie af en roepen dan de hulp in van een elektricien. Ze springen in voor het aansluiten van de elektrische installatie op de zekeringkast én het aansluiten van de zekeringkast aan de meterkast. Als je zelf werken gaat uitvoeren, vermeld dit zeker in je offerte want zo bespaar je veel geld en tijd. De elektricien moet steeds jouw stroomgroepen kennen.

TIP: laat de elektricien ook kort jouw werken controleren om zo vlot een positief keuringsverslag te ontvangen en natuurlijk ook om zelf veilig te woning zonder gevaar voor elektrocutie of kortsluitingen.

De zekeringkast uitbreiden

Heb je een nieuwe woonruimte gecreëerd, zonnepanelen geplaatst of een stroomgroep aangepast? Dan is de zekeringkast uitbreiden een must. Dit doe je door middel van het plaatsen van nieuwe zekeringen en kalibreerelementen in je zekeringkast.

Let bij het uitbreiden of aanpassen van je zekeringkast zeker op je eendraadschema en situatieplan. Pas deze aan, volgens de nieuwe situatie. Zo voorkom je vertraging bij werken aan de elektriciteit. Deze elektrische schema’s zijn van belang voor het verkrijgen van je gelijkvormigheidsattest ( positief keuringsverslag ) bij verbouwingen, uitbreidingen van je elektrische installatie zoals het plaatsen van zonnepanelen of bij een eventuele verkoop van je woning.

Verdeelbord in zekeringkast

Verdeelbord in zekeringkast

Kijk steeds voor de start van de werken na of er op jouw verdeelbord in de zekeringkast nog voldoende plaats vrij is om de uitbreidingen door te voeren. Is er geen plaats meer vrij dan vermeld je dit in je offerte. Een nieuwe zekeringkast plaatsen neemt iets meer tijd in beslag tijdens de werken en er dienen ook enkele elektrische onderdelen extra aangekocht worden.

Prijs elektriciteitswerken zekeringkast

Soort werk Prijs Offerte
Zekeringkast uitbreiden Op aanvraag Offerte
Nieuwe zekeringkast plaatsen Op aanvraag Offerte
Zekeringkast herstellen Op aanvraag Offerte
Zekeringkast vervangen Op aanvraag Offerte

Bespaar hier op uw elektriciteitswerken

Elektricien nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte