Onderhoud & controle elektriciteit: gelijkvormigheid met AREI

Een elektrische installatie heeft niet veel onderhoud nodig en de controles zijn beperkt. Wanneer je dan wel een onderhoud laat doorvoeren of wat de wettelijke verplichtingen en controles zijn, lees je hier.

Onderhoud elektrische installaties

Onder normale omstandigheden is een elektrische installatie niet zwaar onderhevig aan slijtage of kortsluitingen. Je hoeft dus zeker niet elk jaar een onderhoud van je elektriciteit laten doen. Wel laat je een elektricien je installatie nakijken als één van onderstaande items van toepassing is:

 • je hebt een kortsluiting gehad en vind niet direct de storing aansluiten van meerdere zware elektrische apparaten zoals een nieuwe ketel, wasmachine, kookeiland, …
 • kleine verbouwingen waar de elektriciteit verlegd of aangepast werd
 • kleine uitbreiding zoals het installeren van elektriciteit bij herinrichting van je zolderruimte, tuinhuis, upgraden van je badkamer, …

Na een schadegeval is een onderhoud van je elektriciteit ook raadzaam. We denken hier vooral aan insijpelend vocht, waterschade of zware kortsluiting. Heb je schade aangericht aan de installatie door bijvoorbeeld een botsing of ongelukje, dan laat je de elektrische installatie ook nakijken. Het gebeurt soms dat je de onderkant van zekeringkast raakt met een borstel of met de wagen tegen de meterkast botst of een zwaar item op een blootliggende kabel valt.

Weet ook dat je wettelijk verplicht bent om je elektrische installatie goed te onderhouden. Er staat enkel niet bepaald hoe vaak een controle dient te gebeuren enkel dat de elektrische installatie ten allen tijden op een veilige manier moet gebruikt kunnen worden.

Technicus onderhoud en controle elektrische installaties

Offerte onderhoud / nazicht elektriciteit? Klik hier

Periodiek onderhoud elektriciteit na 5 jaar of 10 jaar

Heb je een huis gekocht waarvan de elektrische installatie gelijkvormig was maar dit was enkele jaren geleden dan is een onderhoud zeker niet ongewenst. Je kan dit onderhoud laten uitvoeren door erkend elektricien of erkend controleorganisme en dit als de controle of keuring 5 of 10 jaar geleden is. De elektricien zal dan onderstaande zaken controleren:

 • aansluitingen meterkast;
 • aansluitingen en zekeringen in de zekeringenkast;
 • eventuele verliesstroom op schakelingen/lichtpunten;
 • staat van de stroomgroepen;

Opgelet: dit onderhoud staat los van een eventueel aanwezig beveiligingssysteem of domoticasysteem. Volg daar het verplicht onderhoud van de leverancier of installateur.

Verplichte controles: AREI gelijkvormigheid van je elektrische installatie

In België en Vlaanderen zijn er enkele verplichte controles in het leven geroepen om er voor te zorgen dat je elektrische installatie voldoet aan alle huidige geldende regels omtrent huishoudelijke elektrische installaties. Deze controleverplichtingen worden omvat in een reglement genaamd A.R.E.I. ( algemeen reglement op de elektrische installaties ). Dit is specifiek voor huishoudelijke laagspanningsinstallaties ( meest voorkomend bij particuliere woningen ).

Na de keuring heb je twee mogelijkheden:

 • je installatie is gelijkvormig en je krijgt een gelijkvormigheidsattest.
 • je installatie is niet gelijkvormig en je krijgt één jaar om je installatie gelijkvormig te krijgen. Het verslag maakt ook duidelijk waar de problemen op gelijkvormigheid zich voordoen.
Offerte onderhoud / nazicht elektriciteit? Klik hier

Wanneer moet je deze controle of keuring van je elektriciteit laten doen?

Er zijn een vijftal veel voorkomende gevallen waar je verplicht wordt een controle te laten doorvoeren door een erkend keuringsbureau:

 1. Je sluit een nieuwe elektrische installatie aan op het elektriciteitsnet;
 2. Je doet een grote wijziging of uitbreiding van een bestaande elektrische installatie;
 3. Er komt een versterking van je elektrische installatie; ( bvb installatie zonnepanelen )
 4. Bij de verkoop van een woning waarvan de elektrische installatie dateert van voor 1/10/1981. Opmerking: je elektriciteit moet niet voldoen of gelijkvormig zijn. De nieuwe eigenaar ( koper ) krijgt in dit geval 18 maand de tijd om de gelijkvormigheid met AREI te halen.;
 5. Er was een schadegeval waarbij een groot deel van de elektrische installatie verwoest is. Denk hierbij aan een brand, overstroming of zware schade aan de installatie door een ongeluk in de woning

Sowieso verplichte controle na 25 jaar

Ook als je aan bovenstaande 5 items voldoet dien je rekening te houden met een controle of keuring van je elektrische installatie indien ze meer dan 25 jaar oud is. Na deze termijn is je elektrische installatie dus sowieso niet meer gelijkvormig.

Prijs elektrische werken

Soort werk Prijs Offerte
Onderhoud elektrische installatie Op aanvraag Offerte
Algemene elektriciteitswerken Op aanvraag Offerte
Keuring elektrische istallatie Op aanvraag Offerte

Bespaar hier op uw elektriciteitswerken

Elektricien nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte