Elektrische zekering of automaat: aansluiten of laten vervangen

De elektriciteit in onze woning is standaard goed beveiligd tegen brand en overbelasting. Een belangrijk onderdeel in deze beveiliging zijn zekeringen of automaten.

Verschil zekering & automaat

Om het verschil uit te leggen tussen een elektrische zekering en een elektrische automaat, vertellen we best eerst welke functie ze gemeenschappelijk hebben: elektrische installaties beschermen tegen schade door te hoge elektrische stromen of defecten.

Technisch gezien heeft een zekering of automaat een maximum aan ampère ( aanduiding grootte van elektrische stroom ). Wordt dit maximum overstegen, dan brandt de zekering door of slaat de automaat af.

Offerte zekering / automaat vervangen? Klik hier

Je vindt zekeringen terug in auto’s, wasmachines maar dus ook in de elektrische installatie van je woning. De belangrijkste plaats is de zekeringkast. Daar heb je zekeringen die één groep beveiligen zoals de keuken of garage.

Er is ook één zekering aanwezig in de zekeringkast die de volledige woning beveiligt. Deze zekering noemen we de hoofdzekering. Deze is belangrijk om het volledige stroomnet te beschermen bij bijvoorbeeld een blikseminslag of een zwaar defect in je zonnepanelensysteem.

Reeks elektrische automaten op het verdeelbord in de zekeringkast

Verschil zekering & automaat

Het grote verschil tussen een zekering en een automaat is dat een zekering slechts één maal te gebruiken is en een automaat kan je terug activeren. Is er bijvoorbeeld een defect geweest op jouw elektrische installatie, dan zal een zekering ‘gesprongen’ zijn ( lees: doorgebrand ). Je dient ze dan te vervangen door een nieuwe. Een automaat kan je echter terug activeren door een klepje omhoog te duwen.

TIP: Is het defect of probleem met de groep of elektrische installatie niet opgelost, dan blijft de automaat uitspringen.

Verschillende soorten zekeringen of automaten

Zoals hierboven omschreven heeft een zekering of automaat een maximum Ampère. Wordt dit overschreden, dan stopt de stroomtoevoer. Dit maximum aan Ampère is ook het verschil tussen de verschillende zekeringen of automaten.

Hieronder geven we enkele voorbeelden van verschillende automaten ( en dus verschillende maxima aan Ampère ).

 • Bij verlichting gebruik je een automaat of zekering van 16 Ampère.
 • Kleine huishoudelijke toestellen en stopcontacten worden voorzien met een automaat van 20 Ampère
 • Kookeilanden krijgen meestal 32 of 40 Ampère automaten.
 • Verwarmingstoestellen of airco ( geen monoblocks maar vaste airco ) werken met een automaat van 40 tot 50 Ampère.
TIP: Het is Belangrijk om weten dat het totaal aantal tegelijk werkende toestellen ook invloed heeft op het maximum Ampère. Vandaar dat het soms gebeurt dat een automaat uitslaat als zowel de wasmachine als de droogkast werkt.

Hoe spoor je een storing of defect op met de hulp van zekeringen of automaten?

Eén van de meest voorkomende problemen bij een bestaande elektrische installatie is dat de zekeringen of automaten afslaan zonder je echt weet waar het probleem zich bevindt. Hier geven we je een stappenplan om het elektrische probleem te lokaliseren.

 1. Leg de hoofdzekering/hoofdautomaat uit. Dit zorgt ervoor dat de volledige elektrische installatie van je woning zonder stroom zit.
 2. Open de zekeringkast.
 3. Merk je nu dat slechts één zekering gesprongen is of automaat af staat, kun je onmiddellijk tot stap nummer 8 overgaan.
 4. Leg alle automaten of zekeringen in de kast uit als dit nog niet het geval is.
 5. Leg nu van links naar rechts en één voor één de automaten terug aan.
 6. Wanneer je een groep terug inschakelt en je elektrische installatie valt uit? Probleem gelokaliseerd!
 7. Laat deze groep uit en test alle andere groepen verder om te kijken of het slechts één probleem is of meerdere defecten.

Nu je weet in welke groep het probleem zich bevindt, kun je starten met het defect op te sporen. Lukt het je niet het defect of probleem te vinden, schakel een elektricien in.

8. Haal alle toestellen uit het stopcontact en doof de lichten.

9. Plaats nu alle toestellen één voor één terug aan en test hun werking.

Als je een toestel gevonden hebt dat problemen geeft, laat je deze weg. Vergeet zeker niet verder alle toestellen te testen want de storing kan door meerdere toestellen veroorzaakt worden.

Offerte zekering / automaat vervangen? Klik hier

Wat als ik het probleem niet kan oplossen aan de hand van de zekering of automaat?

Heb je zonder positief resultaat ons stappenplan gevolgd en blijft een zekering of automaat uitspringen? Roep dan de hulp in van een ervaren elektricien die met speciale meetapparatuur het probleem kan lokaliseren. Begin nooit zelf te werken aan een bestaande elektrische installatie. Dit kan kortsluitingen, brand of andere extra problemen veroorzaken. Bovendien kunnen elektrische toestellen en verlichting die aangesloten zijn, stuk gaan.

Prijs elektrische werken aan zekeringen en automaten

Soort werk Prijs Offerte
Zekeringen / automaten testen Op aanvraag Offerte
Zekeringen / automaten vervangen Op aanvraag Offerte
Zekeringen / automaten nieuwe plaatsing Op aanvraag Offerte

Bespaar hier op uw elektriciteitswerken

Elektricien nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte