Elektriciteit uitbreiden of verzwaren

Als je een extra woonruimte creëert of een verbouwing doorvoert hoeft er niet steeds een volledig nieuwe elektrische installatie aan te pas komen. Soms is het voldoende om je bestaande elektrische installatie uit te breiden of aan te passen.

Elektrische installatie uitbreiden = herkeuren

Bij een grote uitbreiding of aanpassing is het op zijn minst aangeraden om je elektrische installatie te laten herkeuren om zo een gelijkvormigheidsattest bij de keuring te krijgen van je aanpassing. Een goed voorbeeld wanneer je elektrische installatie dient gekeurd te worden bij een uitbreiding is het plaatsen van meerdere stroomgroepen of plaatsen van extra kringen zoals extra kamers, badkamer of aanleg van elektriciteit in de tuin.

Ook als je een stroomgroep uitbreidt met bijvoorbeeld extra keukentoestellen of een aansluiting voor wasmachine laat je de elektrische installatie opnieuw keuren. Een elektrische keuring is ook verplicht als je de elektrische installatie verzwaart tijdens je uitbreiding door bijvoorbeeld de installatie van zonnepanelen.

Offerte elektriciteit uitbreiden? Klik hier

Wat met de differentieelschakelaar bij uitbreidingen

Een differentieelschakelaar is de belangrijkste schakel in je zekeringskast. De differentieelschakelaar beveiligd inwoners van de woning tegen elektrocutie en brand door bij problemen de volledige elektrische installatie af te sluiten van het distributienet. Alle stroomkringen dienen achter deze schakelaar ingelast worden.

Er is geen maximum aantal stroomgroepen dat je mag gebruiken in je elektrische installatie. Wel mag de nominale stroom ( maximaal toelaatbare stroomsterkte ) deze van de differentieelschakelaar niet overstijgen.

Lichtpunten uitbreiden of stopcontacten uitbreiden

Bij het uitbreiden van je elektriciteitsinstallatie dien je wel rekening te houden met enkele belangrijke aandachtspunten. Zo mag je maximum 8 contactdozen in één stroomgroep/kring hebben. Ook het aantal lichtpunten is beperkt tot 10. Gelukkig kan je verschillende lichtpunten groeperen en worden deze aanzien als één lichtpunt. Een groep van 4 lampen in de hal die samen aan- en uitgaan is één lichtpunt.

Nieuwe kring of stroomgroep aanmaken

Maak je van de zolder een extra bewoonbare ruimte, plaats je een laadpaal of wens je buitenverlichting? Op dat moment zal je de elektrische installatie uitbreiden met een extra stroomgroep. Dit is een kring die, los van alle andere ruimtes, van je zekeringskast start. Je mag zoveel stroomgroepen toevoegen als je wenst maar de nominale stroom mag deze van de differentieelschakelaar niet overstijgen. Soms gebeurt het dat je zekeringskast te klein is om een nieuwe groep toe te voegen. Op dat moment moet je de zekeringskast uitbreiden of vervangen.

TIP: ook al doe je alle aanpassingen zelf, laat de uitbreiding controleren door een ervaren elektricien om kortsluitingen, brand of elektrocutie bij verkeerd aanleggen te voorkomen.

Je elektrische installatie uitbreiden met zonnepanelen

Bij de installatie van zonnepanelen zal je elektrische installatie herkeurd moeten worden want de installatie van zonnepanelen ziet men als verzwaring van je installatie. Zelf hoef je niets te doen. Ook geen andere elektricien aanspreken buiten de installateurs van je fotovoltaïsche panelen.

Prijs uitbreiding elektriciteit

Soort werk Prijs Offerte
Uitbreiding Op aanvraag Offerte

Bespaar hier op uw elektriciteitswerken

Elektricien nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte